Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet säger att man nu kommer att gå i gemensam opposition med Vänsterpartiet efter att det stod klart att Liberalerna och Centerpartiet sagt nej till ett samarbete över blockgränsen.
– Det var i slutet av förra veckan som dörrarna började stängas och det inte längre var fruktbara samtal. Vi är dock alltid beredda att tillsammans med andra kliva in och ta ansvar, säger Helena Proos (S).
Hon säger att i det läge som regionen befinner sig att det hade varit viktigt att bilda en majoritet.
– Men det har visat sig att den viljan inte har funnits hos alla partier. Det vi vet är att alliansen nu kommer att gå fram tillsammans, vi antar att de gör det med stöd av SD, säger Helena Proos.
Även Hans Wennberg (MP), säger att samtalen om ett blocköverskridande samarbete har gått i stå.
– Vi var med i diskussionerna om ett blågrönt samarbete tills det krävde en aktiv medverkan av SD i styret. Det handlade om olika arbetsformer i arbetsutskott och andra sätt att hantera ärenden. Och det var inte aktuellt för vår del. Då avslutade vi förhandlingsrundan med de blågröna och försökte hitta en majoritet, säger Hans Wennberg.
I de samtalen har nästan alla partier suttit med.
– Vi har räknat på alla möjliga sammansättningar för att få ihop det rent matematiskt. Det har varit många och långa förhandlingar. Mycket fika, säger han.
Varför är det inte aktuellt att diskutera med SD?
– I grund och botten handlar det om den ideologi de står för. Det ser vi i Tidöavtalet där vi tycker att många frågor är helt förkastliga, säger Hans Wennberg.
Det kommer dock inte att vara helt enkelt att få ett fungerande styre under mandatperioden. Om de inte väljer att ha ett organiserat samarbete med SD kommer alliansen att vara mindre än de rödgröna partierna. Detta gäller inte bara i fullmäktige utan även i regionstyrelsen där de rödgröna tillsammans får 9 av 19 platser, alliansen får 8 platser och SD 2. I fullmäktige har allianspartierna tillsammans 39 av fullmäktiges 101 platser, de rödgröna samlar 48 mandat medan SD har 14.
Christer Olsson, regionråd för Sverigedemokraterna, säger att han inte varit med i några regelrätta förhandlingar, men att partiet har haft samtal med Moderaterna och Kristdemokraterna.
– Jag frågade vår fullmäktigegrupp vad de vill göra i ett sådant läge. Och de sa de att de föredrar att rösta fram Emilie Orring som regionstyrelsens ordförande. Det har jag framfört i de samtalen, säger han.
För att alliansen ska kunna driva sin politik behöver de dock ha ett aktivt stöd av SD under hela mandatperioden eftersom de rödgröna kommer att vara större än de borgerliga partierna i både styrelser och nämnder.
Hur ser du på att ni behöver rösta på alliansens förslag hela mandatperioden för att de ska driva sin politik?
– Man pratat om att utöka arbetsutskotten så att vi får plats där. Det skulle vi betrakta som en bra lösning. Då kan vi föra fram våra synpunkter där innan förslagen har hamnat på papper. Då kan de väga in våra synpunkter i förslagen. Det viktiga är vad målet är, säger Christer Olsson.
UNT har sökt Emilie Orring (M), Malin Sjöberg Högrell (L) och Unn Harsem (C) för kommentarer. Emilie Orring hälsar via sin politiska sekreterare att hon inte kommer att lämna några kommentarer före en pressträff som planeras under tisdagen.