Försvarsmakten säger nej till vindkraftparkerna

Försvarsmakten säger nej till alla de planerade vindkraftparkerna utanför Upplandskusten. Men de tänker inte berätta varför.

Försvarsmakten sekretessbelägger varför man motsätter sig en etablering av vindkraftparker.

Försvarsmakten sekretessbelägger varför man motsätter sig en etablering av vindkraftparker.

Foto: Dennis Pettersson

Uppsala län2024-06-02 05:00

Regeringen har fått in ansökningar för tre stora vindkraftparker utanför Upplandskusten. Parkerna har fått namnen Olof Skötkonung, Fyrskeppet och Najaderna och innehåller sammanlagt över 300 vindkraftverk, även om det är mer eller mindre otroligt att alla tre skulle kunna byggas.

undefined
Tre olika företag vill bygga vindkraftparker i Östersjön utanför Upplandskusten.

Men nu är det oklart om någon kan byggas. Försvarsmakten är nämligen kritisk. Trots att ingen ansökan ännu varit ute på formellt samråd har Försvarsmakten yttrat sig kring alla tre parker och motsätter sig samtliga planer.

Men Försvarsmakten vill inte svara på varför och själva yttrandena är sekretessbelagda. Ett yttrande, gällande vindkraftparken Najdaderna, har UNT ändå fått ta del av. Där framgår att Försvarsmakten motsätter sig uppförandet, men motiveringen lyder enbart att vindkraftparken skulle "medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del som omfattas av sekretess". Om uppgifterna röjs skulle det kunna skada Försvarsmakten eller rikets säkerhet.

undefined
Vindkraftverken i parken Olof Skötkonung är tänkta att bli högre än Eiffeltornet.

Det är regeringen som formellt handlägger ansökningarna, men ansökan av Najaderna har handlagts av både regeringen och mark- och miljödomstolen. Anledningen är att parken är tänkt att ligga både på svenskt territorium och området precis utanför, så kallad svensk ekonomisk zon.

Men nu har mark- och miljödomstolen lämnat över hela ärendet till regeringen, på grund av Försvarsmaktens yttrande.

– Först och främst finns en bestämmelse i miljöbalken som säger att om ett mål är "av synnerlig betydelse från allmän synpunkt" ska det lämnas över till regeringen för prövning. Både intresset av energiförsörjning och försvarsintresset är en sådan betydelse, säger Anna Hagstad, rådman i mark- och miljödomstolen.

undefined
Runt Ärna har Försvarsmakten ett så kallat stoppområde för höga objekt, men det sträcker sig inte ut i havet.

Från Eolus, bolaget som ska bygga Najaderna, beklagar man domstolsbeslutet. Bolaget hade hoppats att mark- och miljödomstolen skulle kunna utreda alla andra aspekter, förutom försvarsaspekten, innan man lämnade över ärendet till regeringen.

– Försvarsmaktens ställningstagande kommer ha en avgörande roll i om bolaget får tillstånd. Men det är bara regeringen som kan väga intressena mot varandra. Vi får inte veta vad som är känsligt utifrån försvarsintresset och kan helt enkelt inte bedöma det, men det kan regeringen. Dessutom är det här en speciell situation eftersom det är en samlad park både i och utanför svenskt territorium. Huvudregeln är att miljöprövningen ska vara samlad, säger Anna Hagstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!