Den 1 juli i år kom en ny lag som flyttar ansvaret för att arbeta brottsförebyggande från staten till kommunerna. Varje kommun ska nu kartlägga hur brottsligheten ser ut och hitta bästa sätten för att åtgärda problemen. Kommunerna får dessutom ett uttalat samordningsansvar när flera aktörer är inblandade.
– Jag ser det som en förmån att vi ska arbeta med det här. Det blir en tydligare roll i det brottsförebyggande arbetet, säger Mathiaz Boström, säkerhetsskyddschef och säkerhetssamordnare på Tierps kommun.
Samtliga kommuner i länet har redan innan lagen trädde i kraft jobbat brottsförebyggande och arbetet ser likartat ut.
– Vi träffar regelbundet aktörer som socialtjänst, skolor, vissa kyrkor, fritidsgårdar och ungdomsmottagningar. Med dem pratar vi om olika trender de ser, exempelvis om det förekommer skadegörelse eller om vi misstänker försäljning av narkotika, säger Mathiaz Boström.
I Tierp ska arbetet med att kartlägga hur brottsligheten i kommunen ser ut utökas.
– Vi kommer även ta in information från näringslivet och från föreningar. En speciell person har anställts för att arbeta med den brottsförebyggande delen, säger Mathiaz Boström.
I Östhammar arbetar brottsförebyggande samordnare Oskar Johansson efter samma princip. Vanligaste brotten är skadegörelse och stölder.
– Vi har gjort ganska stora förändringar, nu när vi har fått mer resurser, säger han och beskriver arbetet i nivåer som ska täcka in både det strategiska och det operativa arbetet.
I styrgruppen sitter kommunledningen, i den operativa delen finns representanter från alla kommunala sektorer. Polisen ingår i samtliga.
Oskar Johansson tar problemen med motorburen ungdom som exempel. Under sommaren har kommunen fått flera rapporter från allmänheten och polisen om ungdomar som stör friden på offentlig plats genom att spela hög musik eller gasa runt i sina A-traktorer.
– Det är svårt att komma till rätta med, men vi försöker hitta sätt. Bland annat ökar vi närvaron på platserna genom kommunens bevakningsföretag och så försöker vi skapa dialog med ungdomarna för att deras motorintresse inte ska störa allmänheten, säger han.
I Uppsala finns förstås en tuffare brottslighet att ta hand om. Efter en relativt lugn period har till exempel antalet skjutningar ökat under sommaren. Även här tar man hjälp av ett samarbetande nätverk.
– Vi tar fram lägesbilder genom att prata med utbildade rapportörer, väktare, ordningsvakter och andra verksamheter. De rapporterar in iakttagelser och ordningsstörningar i ett system. Då får vi upp det på en karta och kan snabbt sätta in insatser om det börjar bubbla i tidigare lugna områden, säger Anders Fridborg, säkerhetschef på Uppsala kommun.
Det brottsförebyggande arbetet har intensifierats de senaste 6–7 åren. Bland annat har nya kriminologer anställts med uppgiften att kartlägga brottsligheten.
I Heby använder man sig av enkäter till olika delar av kommunen, till civilsamhället och till polisen, berättar Mina Hagenvall, hållbarhetschef på Heby kommun. Hon framhåller vikten av tidiga insatser för att förhindra att unga hamnar i kriminalitet. I Heby bedrivs våldsförebyggande arbete i samarbete mellan bland annat kommunens högstadieskolor, socialtjänsten, kultur och fritid, Hälsoäventyret inom Region Uppsala, länsstyrelsen och polisen.
– Fullföljd skolgång, en god relation mellan barn och vuxna samt en meningsfull fritid är tre väldigt viktiga skyddsfaktorer, säger Mina Hagenvall.
Även Knivsta satsar på samarbete. Maria Bergstrand är säkerhetschef på Knivsta kommun:
– Kommunens aktörer, exempelvis skola och socialtjänst, samarbetar med näringslivet, polis och räddningstjänst för att förebygga brott. Det tas varje vecka fram en lägesbild av händelser som inträffat eller kan komma att inträffa i kommunen som vi noga följer upp.
Maria Bergstrand känner sig trygg i att kommunen redan uppfyller lagens krav och hon menar att kommunen hittills är förskonade från grövre brott.
– Knivsta är en trygg och lugn kommun med relativt låg brottslighet. De arbetsformer och den samverkan vi redan har etablerat ger oss goda möjligheter att också möta förändringar om framtiden skulle se annorlunda ut.
En mer systematisk kartläggning av brottsligheten i kommunen är på gång.