– Det blir ett krav att arbeta utifrån beprövad erfarenhet och forskning, säger Anders Fridborg, säkerhetschef vid Uppsala kommun.
Han konstaterar att brottsutvecklingen generellt, tvärtemot vad många tror, ligger relativt konstant sett till antalet anmälda brott. Men vissa brottstyper ökar och när det gäller ungdomsrån utmärker sig Uppsala negativt.
I kommunens program listas mål och områden där trygghet och säkerhet ska förbättras. Det handlar bland annat om ungas sociala miljö, utformningen av offentliga miljöer och samverkan med näringslivet. Bakgrunden är en kommande lag som ger kommunerna ökat ansvar för brottsförebyggande arbete.
– Här kommer exempelvis välfärdsbrotten in, det har inte tidigare varit så tydligt angivet i ett styrdokument att kommunen ska arbeta på det området, säger Anders Fridborg.
Hur ska ett program få konkret effekt för kommunens arbete mot brott?
– Det blir ett ansvar för alla i kommunen – på arbetsmarknadsförvaltningen, i parkeringsbolaget, hos Uppsala vatten och alla andra. Det är inget fritt valt arbete längre, nu blir det ett tydligt krav och en förväntan om att förvaltningar och bolag avsätter resurser för frågan.
Vad händer med den instans som inte följer programmet?
– Det tror jag inte kommer att hända, det här kan man inte välja bort.
Kommunstyrelsen ordförande Erik Pelling (S) räknar med att programmet kommer att få stöd i fullmäktige och klubbas inom kort.