Flera partier vill göra vindkraftparkerna till valfråga

Vindkraftsplanerna utanför Upplandskusten engagerar politiskt. Flera partier vill inte ta tydlig ställning för eller emot nu. Andra vill göra det till en valfråga.

I Tierp verkar politikerna inte vilja göra vindkraften till en valfråga. Men det vill flera oppositionspartier i Östhammar.

I Tierp verkar politikerna inte vilja göra vindkraften till en valfråga. Men det vill flera oppositionspartier i Östhammar.

Foto: Nicklas Kihlberg

Uppsala län2022-06-09 18:00

Elbehovet i Sverige kommer enligt flera analyser att fördubblas inom drygt 20 år. Samtidigt har riksdagen beslutat att Sverige ska ha 100 procent förnybar elproduktion år 2040. Men hur man ska nå dit är partierna inte överens om. 

Nu när det finns planer på tre stora vindkraftparker utanför Upplandskusten aktualiseras frågan även på lokal nivå. 

– För att vi ska klara klimatkrisen måste elproduktionen öka på lång och på kort sikt, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Östhammar.

undefined
Jacob Spangenberg (C) tror personligen inte att det kategoriskt går att säga nej till storskalig vindkraft till havs om klimatmålen ska nås, men att då måste exempelvis miljö, kulturvärden, fisket och farleder för båttrafik samtidigt kunna värnas.

Vindkraft framhålls av förespråkarna som ett billigare och snabbare sätt att öka elproduktionen i jämförelse med exempelvis ny kärnkraft. Samtidigt kritiseras vindkraften för att vara opålitlig. Jacob Spangenberg vill inte ställa kärnkraft mot vindkraft.

– Det handlar inte om antingen eller. Vi behöver mer elproduktion nu. Jag tror inte att vi kan utesluta storskalig vindkraftsutbyggnad. Med det ska inte vara någon lekstuga. Varje enskilt projekt måste analyseras och prövas. Miljökonsekvenserna måste minimeras, säger Spangenberg.

Han anser att projekten som nu presenterats är i ett alldeles för tidigt skede för att kommunen ska kunna ta ställning för eller emot. Han får medhåll från sin partikollega, kommunstyrelsens ordförande i Tierp, Sara Sjödal (C).

undefined
Sara Sjödal (C), kommunstyrelsens ordförande i Tierp, tycker att det är för tidigt för kommunen att ta ställning för eller emot ett enskilt vindkraftprojekt. Men tror samtidigt att vindkraft generellt behövs för att Sverige ska klara sina klimatmål.

– På de platser där det är lämpligt behöver vi skapa tillskott av förnyelsebar energi för att säkra energitillförseln och öka robustheten i systemet. Det finns alltid intressekonflikter. Vi måste avgöra från fall till fall hur vi skapar den bästa samhällsnyttan, säger hon.

Både Tierps och Östhammars kommun har svarat på de samråd som hittills skickats ut och uttryckt att vindkraftbolagen måste presentera fördjupade analyser av hur människor och miljö skulle påverkas av projekten.

Två vindkraftparker som planeras ligger i så kallad svensk ekonomisk zon, utanför svensk territorium. Där har regeringen beslutanderätten. Men ett projekt vill etablera sig delvis inom Tierps kommungräns, vilket innebär att kommunen får vetorätt.

undefined
Tre olika bolag har nu presenterat planer på varsin större vindkraftpark utanför Upplandskusten. Parkerna omsluter det Natura 2000-område som finns kring Fyrskeppet.

Styret i Tierp (C, M, KD, L och MP) är eniga om att man ska ha en "positiv syn" på förnybar energi och att det behövs en effekthöjning i regionen. Miljöpartiet är generellt för storskalig vindkraftsutbyggnad, men kan inte heller säga tydligt ja eller nej i nuläget.

– Havsbaserad vindkraft är viktig i klimatomställningen. Men alla energislag måste hantera sina miljökonsekvenser, och det är i den delen av processen vi är i nu, säger Jenny Lundström (MP).

undefined
Jenny Lundström (MP) är för vindkraft. Men vill inte gå ut och ta tydlig ställning för eller emot enskilda projekt i ett så här tidigt skede. Hon lyfter att vindkraftverk till havs, beroende på hur den byggs, både kan gynna och missgynna exempelvis fiskar.

Moderaterna i Tierp anser att vindkraft främst ska vara en fråga om äganderätt.

– Om till exempel en enskild markägare upplåter mark till att bygga vindkraftverk där ingen ser eller hör dem så tar ingen skada av det. Vi ser ingen vits med något totalförbud – en prövning behöver alltid göras i det enskilda fallet, säger Emma Lokander (M).

undefined
Emma Lokander (M) i Tierp tror, tvärtemot sina partikolleger i Östhammar, inte på ett totalförbud mot vindkraftverk.

De största oppositionspartierna i Tierp vill inte heller ta tydlig ställning till enskilda projekt.

– Vindkraft är något vi kommer behöva mer av. Jag tror att många håller med om det, men få vill ha den nära inpå, det är det som är utmaningen, säger Jonas Nyberg (S).

undefined
Jonas Nyberg (S), kommunalråd i opposition i Tierp.

Sverigedemokraterna är generellt skeptiska till vindkraft.

– Vi vill hellre se en diskussion om ny kärnkraft, säger Joakim Larsson (SD).

Inget parti i Tierp verkar vilja göra vindkraftparkerna till en valfråga. Men i Östhammar är tongångarna annorlunda, åtminstone hos oppositionen. SD har statuerat att de kommer göra allt som står i deras makt för att stoppa anläggningarna kring Finngrundet och har pekat ut det som en av sina viktigaste valfrågor.

undefined
Fabian Sjöberg (M) vill precis som Sverigedemokraterna göra vindkraften till en valfråga i Östhammar. Båda partierna kommer säga uttryckligen nej till alla vindkraftsprojekt både på land och till havs. Samtidigt har Östhammars kommun begränsad möjlighet att påverka projekten utanför svenskt territorium.

Även Moderaterna i Östhammar har skrivit in i sitt valprogram att de kommer säga nej till all etablering av vindkraft i kommunen och längs kusten.

– Sverige är i behov av planerbar energiproduktion. Vi vill inte elda mer kol, köpa rysk gas eller bygga igen alla älvar. Då återstår kärnkraften. Vi måste bygga ny kärnkraft, säger Fabian Sjöberg (M).

undefined
Vindkraft lyfts ofta av förespråkarna som ett billigt och effektivt sätt att öka svensk elproduktion snabbt. Medan motståndarna menar att den inte är planerbar och stör mer än vad den ger.

Vindkraftsparkerna som planeras ligger utanför svenskt territorium där Östhammar inte har något veto. Vad kan ni som lokalpolitiker göra?

– Vi behöver en ny regering som vågar sätta sig emot sådana här projekt och värna Östersjön. Vi är också kritiska till att de här bolagen gränsdrar sina projekt just utanför den svenska territorialgränsen vilket gör att vi som kommun inte har någon reell möjlighet att påverka trots att det är vi som påverkas. Det känns inte demokratiskt.

Tre planerade projekt

På kort tid har tre olika projektörer presenterat planer på vindkraftparker utanför Upplandskusten: Fyrskeppet med 215 stycken verk 350 meter höga, Olof Skötskonung med upp till 65–88 verk 350–370 meter höga och Najaderna med 50–68 verk 330–365 meter höga. Samtliga parker skulle ligga utanför Gävle norr om Gräsö.

Samtliga projekt är i ett tidigt skede och skulle kunna börja byggas först i början av 2030-talet. Två projekt har eller håller på att genomfört inledande avgränsningssamråd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!