50–68 vindkraftverk, 330–365 meter höga vill företaget Eolus bygga knappt två mil utanför kusten i Tierps kommun. Projektet har fått namnet Najaderna vindkraftpark.
– Vi har undersökt flera parametrar och fastnat för den här platsen bland annat på grund av det "magiska" vattendjupet. Här är djupet ungefär 30–40 meter, inte för djupt och inte för grunt, vilket gör det lämpligt för den typen av vindkraftverk som tekniken tillåter i dag, säger Måns Larsson, projektledare på Eolus vind.
Bolaget skickade nyligen ut planerna på ett första samråd. Området som utreds är cirka 350 kvadratkilometer stort och parken skulle kunna producera 4–4,5 TWh el per år – mer än vad hela Uppsala län konsumerar på ett år.
– Alla prognoser pekar på att elanvändningen kommer att öka i samband med elektrifieringen. Östra Mellansverige är i behov av mer el. Det är tätbebyggt, finns många industrier och är konsumenttungt, inte minst med tanke på Stockholm, säger Måns Larsson.
Från parken skulle det vara cirka 20 kilometer till Fågelsundet och 40 kilometer till Öregrund. Parken skulle vara fullt synlig från Rödhäll, rastplatsen på Hållnäshalvön, men mestadels skymd av öar och vegetation från Fågelsundet och Öregrund.
Bolaget kommer att utreda tre alternativ för att dra kabel från parken till land och då ansluta i antingen Gävle, Älvkarleby eller Östhammars kommun.
– Än så länge är vi i ett tidigt stadium, men möjligen skulle vi kunna få till en driftsättning i början av 2030-talet, säger Måns Larsson.
Det pågår flera vindkraftsprojekt i havet mellan Gävleborgs och Uppsala län. Till skillnad från de parker kring Finngrundet som UNT tidigare rapporterat om kommer Najaderna ligga både i svenskt territorialvatten och i svensk ekonomisk zon. Det innebär att åtminstone Tierps kommun kommer få vetorätt gentemot Najaderna.
– Vi har helt enkelt siktat in oss på vad vi anser är den bästa tänkbara platsen. Vi hoppas på god dialog med kommunerna och andra intressenter. En vindkraftpark i havet skulle vara positivt för kommunerna. Det säkrar elförsörjning, möjliggör för stora arbetsplatser att etablera sig och skapar arbetstillfällen både under installationen och under drifttiden, säger Måns Larsson.
Projekten Olof Skötkonung och Najaderna gör anspråk på delvis samma område. De olika projekten kommer behöva ta hänsyn till varandra bland annat när så kallade miljökonsekvensbeskrivningar görs.