Granbarkborrens härjningar i de uppländska skogarna har fortsatt under 2023 och länsstyrelsen konstaterar att det är mycket svårt att komma till rätta med problemen, som även drabbar den skyddade skogsmiljön. Det handlar om skogar inom naturreservat och andra områden som skyddas i länsstyrelsens regi.
Förutom Uppsala rapporterar även Östergötlands, Södermanlands, Stockholms och Västmanlands län stora svårigheter. Söder och väster därom är angreppen mindre och i stora delar av Götaland och i Värmland minskar de. Det visar en årsrapport för 2023 från länsstyrelserna som nyligen lämnades in till regeringen.
– Det handlar om klimatet och om att vi har stor förekomst av gran, säger enhetschef Artur Larsson på naturskyddsenheten vid länsstyrelsen i Uppsala län.
Ju torrare och varmare sommar desto fler granbarkborrar, helt enkelt.
– På västkusten regnar det mer och då blir granarna där mer motståndskraftiga, säger han.
I rapporten kan man utläsa att budgetnedskärningar gjort det svårt att hålla i skyddsarbetet. Flera länsstyrelser påpekar att den begränsade ekonomiska situationen för förvaltningen av skyddad natur 2023 har medfört att arbetet har prioriterats ner.
Samtidigt brådskar det förstås att få bukt med angreppen. Granbarkborren påverkar naturvärden och stora ekonomiska värden går förlorade. Skadorna drabbar även friluftslivet, där angripna träd längs vandringsleder och vid rastplatser kan utgöra en fara för besökare. Därför måste länsstyrelserna säkra träden och informera om riskerna.
– Man måste åka ut ofta och ta bort granar med pågående angrepp, samtidigt som man inte kan avverka hur som helst i ett naturreservat. Bekämpningen kräver mycket manuell hantering som tar stora resurser i anspråk, säger Artur Larsson.
I november kom dessutom en rapport från Skogsstyrelsen om att skadeinsekten även angripit uppländska tallar, det rör sig om ett levande bestånd av contorta–tallar i närheten av Öregrund.
– Vi blev lite förbryllade när vi såg att granbarkborren angripit contorta-tallarna och valt bort granarna intill. Vi håller ögonen på det, men det är idag väldigt ovanligt att andra trädslag än gran angrips, eftersom insekten förökar sig dåligt i den miljön, säger Kerstin Ström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen med specialkunskap på just granbarkborren.