– Vi kan se i alla fällor att det fångas mycket nu, säger Sara Overud Wissman som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.
Det är Skogsstyrelsen som bevakar barkborrarnas svärmning – det varma majvädret har fått fart på djuren och inför sommaren ser läget dystert ut. Det enda som skulle ha någon verkligt begränsande inverkan på populationen är om det skulle bli en kall och regnig sommar, menar Sara Overud Wissman. Och det är motsatsen till vad som förutspås. Meteorologer har varnat för en hetta i nivå med sommaren 2018.
– När vi summerade förra årets angrepp kunde vi se en något mindre ökning än befarat. Trots detta kommer det nog bli stora skador i sommar, konstaterar Sara Overud Wissman.
Och dessutom blir det nu en avsevärd förändring i länsstyrelsens arbete med att bekämpa skadedjuret i naturreservaten. Regeringens minskade anslag till skötsel av värdefull natur innebär betydligt mindre pengar att röra sig med.
– De här nedskärningarna begränsar oss väldigt mycket, vi kan inte göra lika mycket som tidigare år. I några reservat kommer vi fortsätta med de åtgärder som vi påbörjat, men vi kommer inte kunna göra åtgärder i några fler reservat, säger Sara Overud Wissman.
Vad är det för åtgärder ni hade velat göra som inte kommer bli av?
– Vi hade velat övervaka läget mycket mer, till exempel fortsätta med årliga helikopterinventeringar och göra riktade avverkningar av angripna granar.
Den minskade budgeten riskerar att också drabba samverkan med markägare i närheten av reservaten, säger Sara Overud Wissman.
– Tidigare har vi kunnat jobba mer aktivt med åtgärder och övervakning för att minska risken för spridning till skog intill drabbade reservat. Det har vi väldigt små möjligheter att göra med den här budgeten.
Sedan förra året är flera stigar i de hårdast drabbade naturreservaten avstängda, på grund av att de döda granarna utgör en stor risk för besökare. Sannolikt kommer samma åtgärder snart att krävas i fler reservat.
– Ja, det tror jag tyvärr. Det kan bli till hösten, säger Sara Overud Wissman.
Ett reservat som kan drabbas är Tjäderleksmossen vid Länna.
– Där har vi gjort en svag avrådan att man ska vara uppmärksam, men inte direkt avrått från besök. Där kan vi behöva stänga stigarna så småningom.