Vargobservationen i Knivsta på fredagskvällen kopplas nu ihop med en tidigare observation i Sigtunatrakten för ett par veckor sedan. Om det är samma varg betyder det att den troligen är på väg norrut mot Uppsala.
– Det är antagligen den och då kan man anta att den fortsätter att springa norrut eftersom den hade den riktningen när den sågs inne i Knivsta. Så det är min gissning, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.
Han berättar att vargar kan springa flera mil per dygn och att det kan vara samma djur som tidigare setts i Enköpingstrakten och senare i Bålsta.
Om vargen är på väg mot Uppsalahållet kan vägvalsmöjligheterna bli begränsade eftersom E4 ligger på ena sidan och Mälaren och Fyrisån på andra. Det innebär att vargen kan behöva välja väg någonstans kring Lunsen och eventuellt söka sig österut via Sävja/Nåntuna eller västerut via Flottsundsbron och Sunnersta.
– Det är sådant som gör att de hamnar där de hamnar, men vart den kommer att springa är jättesvårt att svara på.
Simmar inte vargar?
– Jo, men de är väl lata som alla andra, haha, och om det känns smidigare så försöker de springa runt.
Enligt Sebastian Olofsson handlar det troligen om en fjolårsvalp som lämnat sitt revir och nu letar efter ett nytt revir och en partner.
– Så den springer väl tills den hittar ett jättebra ställe att slå sig ner på, antingen där det redan finns en varg eller att det kommer en som den tycker är snygg, om man ska förenkla det lite, säger han och skrattar.
Att vargar finns i området är inte helt ovanligt. UNT har tidigare berättat om att Knivstabor uppgett att de sett varg eller vargspår både 2018 och 2019. Länsstyrelsen har dock inte kunnat bekräfta uppgifterna.
– Rapporter om varg i området mellan Knivsta och Uppsala brukar komma in varje år, men det är ju inte alltid som de filmas eller fotas så att det faktiskt går att dokumentera som i det här fallet. Men att de hamnar inne i samhället är mindre vanligt, säger Sebastian Olofsson.
Han har sett filmen som UNT publicerade på måndagen och enligt honom har djuret som springer vid järnvägsövergången söder om Knivsta station vargens tydliga kännetecken med ljusa kinder, mörkt på huvudet, mörk rygg och ljusare sidor.
– Det går inte att vara 100 procent säker, men på filmen ser det absolut ut som en varg.
Nyligen skedde ett vargangrepp på flera får i Tärnsjö norr om Heby, vilket UNT tidigare berättat om. Förmodligen rör det sig om en varg som tillhör Siggeforareviret.
Hur orolig behöver man vara om det finns varg i närheten?
– En sådan här vandringsvarg som sågs i Knivsta brukar vilja ta sig bort från människor så fort som möjligt, speciellt om de kommer in i ett samhälle. Men om man möter en varg så ska man hålla sig på avstånd och gärna dokumentera och filma och låta djuret ta sig bort i lugn och ro, säger Sebastian Olofsson och fortsätter:
– Se till att hålla hundar kopplade så att de inte springer fram. Och har man får så kan man ha lite extra tillsyn på fåren om man känner sig orolig och se till att stängslen är i bra skick.
Sebastian Olofsson säger att det är viktigt att länsstyrelsen får kännedom om allmänheten har sett varg.
– Det hjälper oss i inventeringen av hur många det finns och var de finns. Till exempel kan vi vid ett vargangrepp via andra iakttagelser förstå om den verkar springa vidare, säger han.