Antalet Knivstabor som testades positivt för covid-19 ökade med 76 procent veckorna 8–9 jämfört med föregående tvåveckorsperiod. Det visar siffror från Crush covid, Region Uppsalas och Uppsala universitets forskningsprojekt, som presenterades på torsdagen.
Ökningen är högst i länet. Bara Älvkarleby är i närheten med en ökning på 52 procent.
– Det är för tidigt att säga om det rör sig om ett stort utbrott eftersom det är relativt få invånare i Knivsta jämfört med Uppsala och Enköping. Det räcker med att det är en klass eller en grupp som smittats och då driver det upp talen ganska mycket, säger läkaren Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för Region Uppsalas provtagningsenhet.
För några veckor sedan hade Knivsta länets lägsta smittspridning, vilket UNT berättat tidigare. Och kommunen ligger fortfarande klart bättre till än Älvkarleby och Tierp, men Mats Martinell säger att trenden är oroande och att det är viktigt att hålla koll på ökningen.
2–8 mars (vecka 9) var 9,8 procent av covidproverna i Knivsta positiva, vilket är något högre än i Uppsala (7,6 procent) men klart lägre än i Älvkarleby (18,9 procent). Veckan före var motsvarande siffra i Knivsta 5,8 procent.
– För två veckor sedan såg vi en ökning i Knivsta av den brittiska mer smittsamma virusvarianten och vi såg en liknande ökning två veckor före det i Älvkarleby. Därför sätter vi nu strålkastarna på ökningen i Knivsta.
Just nu minskar smittan mest i Östhammar, som tidigare hade en kraftig smittuppgång. Mats Martinell ser en tydlig effekt av de insatser med smittspårning som gjorts och menar att Östhammarsborna varit duktiga på att följa restriktionerna.
– Det var väldigt mycket smittspridning i Östhammar för tre veckor sedan, men efter att det observerades av UNT och andra medier gick invånarna och testade sig. Och nu har det vänt så att Östhammar har minst smittspridning i länet.
Omfattande testning och smittspårning är effektivt för att bryta smittkedjorna, menar han.
– Då kan man få det här att vända rätt fort. Det viktigaste nu är att Knivstaborna testar sig om man har symtom. Man ska också vara medveten om att man kan smitta även om man inte har symptom två dagar innan man blir sjuk. Så det är mycket viktigt att följa restriktionerna och hålla avstånd, säger Mats Martinell.