Trycket på provtagningen har varit stort i veckan. Och nu kan man även se att antalet bekräftade fall börjar öka även i Uppsala kommun. Den senaste 7-dagarsperioden har 556 nya fall av covid-19 bekräftats i Uppsala. Det kan jämföras med att den legat ganska stabilt runt 400 fall eller strax däröver sedan mitten av februari.
Visserligen gör en ökad provtagning att fler fall upptäcks. Men andelen positiva provsvar har börjat öka något också i Uppsala från 7,1 procent i början av februari till drygt 8 procent nu.
Den senaste veckan har Region Uppsala smittspårat ett utbrott bland studenter där smittutbrottets start kan knytas till en laboration och några fester. Flera av de smittade visade sig sedan bära på den sydafrikanska varianten av viruset. Alla fall har inte testats för mutationer, men Johan Nöjd, smittskyddsläkare säger att det är ungefär 20–30 fall som kunnat knytas till dem där man konstaterat att det är det sydafrikanska viruset.
– Vi har gjort stor provtagning runt omkring de här fallen. Studenterna uppmanas att testa sig vid väldigt milda symtom, säger Johan Nöjd.
Det som gör att man är extra orolig för den här virusvarianten är att det finns indikationer på att vaccinet inte skyddar lika bra mot den som mot andra virusvarianter. Enligt Johan Nöjd finns dock än så länge för lite data för att man ska kunna uttala sig säkert om det.
– De fall som rapporterats i Sydafrika har varit relativt milda fall av sjukdom. Så förhoppningen är att vaccinet ska skydda mot allvarlig sjukdom och död för dem som blir smittade av muterat virus, säger Johan Nöjd.
Fredrik Settergren, chef för provtagningsenheten, säger att det är tur att de branta smittkurvorna i Älvkarleby inte motsvaras av en liknande ökning i Uppsala, där samma antal fall i förhållande till befolkningen förmodligen hade lett till ett starkt ökat tryck på sjukvården.
Men nu ser det som sagt ut som att trenden är på väg att vända även i Uppsala. Enligt Fredrik Settergren finns det flera oroande paralleller till inledningen av den andra vågen i höstas.
– Det började även då med ett utbrott bland studenter och i gruppen 20–29 år. Sedan rörde det sig uppåt i åldrarna för varje smittcykel. Det kommer att dröja till slutet av april, början av maj innan vaccineringen ger en tydlig skyddseffekt på befolkningsnivå. Vi behöver testa, isolera och smittspåra med oförminskad kraft, säger han.