Inte fel att avskeda busschaufförer

Bussförarna som blev av med sina jobb får inte tillbaka jobbet – och inget skadestånd. Det slår Arbetsdomstolen fast.

När Keolis tog över regionbusstrafiken i länet uppstod stora problem. Facket tog arbetsgivaren till domstol.

När Keolis tog över regionbusstrafiken i länet uppstod stora problem. Facket tog arbetsgivaren till domstol.

Foto: Johan Heimer

Uppsala län2024-06-07 16:30

För två år sedan tog Keolis över regionbusstrafiken i länet efter Nobina. Majoriteten bussförare fick följa med i övergången och fick jobb hos den nya arbetsgivaren, men inte alla. Tjugo fick bara provanställningar hos Keolis och sex fick inget jobb alls. Det här tyckte fackförbundet Kommunal var att likställa med att chaufförerna blev avskedade.

– Det är för jävligt, sade Anders Blixt på Kommunal i samband med att övergången skedde.

Facket tog tvisten till Arbetsdomstolen och ville att domstolen skulle förklara Keolis avskedanden som ogiltliga och betala nära 4 miljoner kronor i skadestånd. Men chaufförerna får alltså inget gehör. Enligt domstolen övergick inte en betydande del av de materiella tillgångarna som var nödvändiga för att bedriva busstrafiken från Nobina till Keolis. Exempelvis tog Nobina bara över ett 30-tal av runt 200 bussar.

Arbetsdomstolen gör alltså bedömningen att Keolis inte tog över verksamheten från Nobina, även om man tog över uppdraget att köra bussar. Därmed gäller inte reglerna om övergång av verksamhet i anställningsskyddslagen.

Men domstolens ledamöter var inte eniga. Tre av sju ledamöter ansåg att det ändå var fråga om verksamhetsövergång i lagens mening. Ett 60-tal av bussarna togs inte över eftersom de inte uppfyllde regionens teknik- och miljökrav. Och om det är av sådana skäl man väljer bort materiella tillgångar, kan det ändå vara fråga om en regelrätt verksamhetsövergång, enligt ledamöterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!