5 saker du INTE ska göra på julafton

Julen är en tid full av möjligheter. Men det finns också en del begränsningar. Vi har listat fem saker att undvika på julafton.

Arkivbild. Att hålla på överdrivet mycket med mobilen går bort för de flesta på julafton.

Arkivbild. Att hålla på överdrivet mycket med mobilen går bort för de flesta på julafton.

Foto: Gorm Kallestad/Scanpix/TT

Uppsala län2019-12-24 09:00

Handla i onödan
Flygresor långt bort och eltandborstar är julklappar som kanske inte uppskattas av alla. I dessa tider av klimatuppvaknande är återbruk, second hand och saker som du tillverkat eller bakat själv att föredra. Så om du behöver fixa en sista minuten-julklapp, leta hellre hemma i garderoben än på macken.

"Köpa tidningen"
Köp tidningen på riktigt i stället! UNT kommer ut som vanligt, även den 24 december. Du som prenumererar men känner att du ändå behöver en anledning för att lämna festligheterna finns flera andra godtagbara svepskäl. Att julmusten är slut eller att uppfarten måste skottas brukar gå hem. 

Ha näsan i mobilen
Visserligen finns det traditioner (läs Kalle och Karl-Bertil) som kräver skärm. Det innebär dock inte att paddan, mobben och tv:n behöver komma i främsta rummet jämt. Att umgås med varandra, öga mot öga, är ju ändå det viktigaste på jul.
Kanske är årets julklapp, mobillådan, ändå ganska fiffiig i vissa hem?

Lyssna på ocreddig musik
Sarah Klang, Bob Hund och andra stora artister har besökt Uppsala i år. Men glöm dem och all ny, cool musik som släppts under året. På julafton är det lökiga låtar med Jöback, Carola och Bing Crosby som gäller, och därmed basta. 

Låta bli att hälsa på grannen
Att slinka in genom dörren utan att låtsas se den som bor bredvid är okej nästan alla dagar – men inte på julafton. Ett "god jul" eller ett hej är en julgärning som inte kräver särskilt mycket av avsändaren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om