Ännu en årets julklapp har utsetts

Årets julklapp är mobillådan. Jacke Sjödin har redan en idé om vad som borde bli nästa års klapp.

Jacke Sjödin har redan en idé om vad nästa års julklapp ska bli.

Jacke Sjödin har redan en idé om vad nästa års julklapp ska bli.

Foto: TT/UNT

Krönika2019-11-24 09:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En låda till mobilen … Redan här måste vi stanna upp ett tag och ställa några frågor:

* Behöver vi en låda för att lägga bort mobilen? Kan vi inte bara lägga den i något hålrum som vi redan har i hemmet? Byrålåda? Badrumsskåp? Besticklåda? Obebodd fågelholk?

* Om vi nu anser oss behöva en särskild låda till mobilen, behöver vi verkligen köpa en då? Det ligger ju ärligt talat redan 168 gamla glasslådor och Tupperwareburkar i ditt minst omtyckta köksskåp, eller hur?

* Vad är det mer för tillbehör en mobiltelefon behöver? En säng? En mössa? En liten, liten mobiltelefon?

* Hinner vi med så här kort varsel sätta in extra träslöjdslärare?

Jag kommer inte att köpa någon mobillåda till min fru. Men om någon annan gör det, kan jag ju alltid bjuda på ett rim:

Denna klapp är till oss båda

där vi vissa saker slänger,

så att vi kan hålla låda

utan tekniska mojänger.

Det är på något vis lite talande att årets julklapp 2019 är en låda där vi ska lägga årets julklapp 1994. Vad döljer sej bakom framtidens skimrande slöja månne? Ett litet schatull till bakmaskinen? En sovsäck till råsaftcentrifugen? En liten låda till mobillådan, kanske?

Nej, är det inte dags att faktiskt börja tänka om nu? (Att faktiskt börja tänka lite utanför mobilboxen?) Är det verkligen rimligt att konsumtionen fortsätter att öka och öka och öka år efter år, och att vi nu 2019 ska ut och sprätta iväg över 80 miljarder på mobillådor, glitter och revbensspjäll?

Vi vet att det är ohållbart i längden. Vi vet att det är dåligt för såväl människa som miljö. Vi vet att de allra flesta mår rätt taskigt av att vara en del av den här cirkusen. Ändå rullar det på i oförminskad hastighet, jul efter jul, år efter år, i evighet, amen!

Vad tros om att nästa Årets julklapp är en låda som vi kan lägga ALLA gamla årets julklappar i? Där ligger då snart wokpannor, spikmattor, gps-mottagare, platt-tv-apparater, surfplattor, robotdammsugare, aktivitetsarmband, VR-glasögon och elcyklar som ett litet monument över konsumtionen som knäckte oss.

Men innan det sker, ligger vi väl själva redan i den slutgiltiga lådan.