Ett år på flykt – så lever ukrainarna i Uppland

Runt 1 500 krigsflyktingar lever i Uppsala län i dag. Många bor i anvisade lägenheter, i en kommun bor ukrainarna på anläggning och i flera fall har flyktingarna skaffat husrum på egen hand.

Lennart Jonasson är flyktingsamordnare på Östhammars kommun. "Det är fint att se att barnen trivs på sina skolor och många av dem talar redan svenska nästan flytande", säger han.

Lennart Jonasson är flyktingsamordnare på Östhammars kommun. "Det är fint att se att barnen trivs på sina skolor och många av dem talar redan svenska nästan flytande", säger han.

Foto: Privat

Uppsala län2023-02-23 17:00

Flyktingsamordnaren Lennart Jonasson och hans team har arbetat intensivt med att skapa trygghet för flyktingarna i Östhammars kommun. Här finns nära 90 ukrainare och många av dem är barn.

– Vi har fördelat dem mellan Alunda, Östhammar och Öregrund. I de två sistnämnda orterna bor barnfamiljerna, helt enkelt för att det fanns plats i skolorna där, säger han.

undefined
Lennart Jonasson är flyktingsamordnare på Östhammars kommun. "Det är fint att se att barnen trivs på sina skolor och många av dem talar redan svenska nästan flytande", säger han.

I november skickade Östhammars kommun ut en enkät till de ukrainska flyktingarna för att ta reda på hur de trivs. 

– Vi fick faktiskt toppbetyg på allt, utom vården, men den ansvarar ju inte kommunen för. I dag måste ukrainarna ta sig till vårdcentralen i Gottsunda i Uppsala, om de behöver träffa en läkare. Det kan ju bli en utmaning för de som saknar bil till exempel, säger Lennart Jonasson.

I enkäten, som besvarades av 24 personer, får kommunen bra betyg för trygghet och trivsel. De som svarat upplever att de fått ett bra bemötande från både kommunens personal och ortsborna. Planen är att kvalitetssäkra flyktingmottagandet med jämna mellanrum så länge det pågår, så en ny enkät är planerad till april.

undefined
De ukrainska flyktingarna placeras till en början på Åsundagården i Enköping, ett före detta äldreboende. I dag bor 65 personer kvar. På bilden fixar Maria Christensen och Shirak Morad ett av sovrummen. Arkivbild.

Den ukrainska flyktinggruppen fördelas över Uppsala län på lite olika vis. I Östhammar finns 89 ukrainare, i Tierp 72. Flest har Uppsala, här bor 804 personer, och minst andel har Älvkarleby med 28 flyktingar. Allt enligt Migrationsverkets siffror från sista januari i år.

I Tierp och Knivsta har flyktingarna i stor utsträckning skaffat eget boende. I Östhammar har nästan alla fått kommunal hjälp till boendet.

Håbo och Enköping hör till de blott 43 kommuner i Sverige som fyllt sin kvot.

Enligt Arbetsförmedlingen har förhållandevis få fått jobb så här långt. I Uppsala län är 114 inskrivna på Arbetsförmedlingen varav ett 30-tal fått ett arbete.

undefined
Av 30 000 arbetsföra ukrainska flyktingar i Sverige har endast 5600 skrivit in sig som arbetssökande: "Arbetsgivarna vill anställa, men vi når inte ut med informationen", säger Therese Lindström, enhetschef på Arbetsförmedlingen. Pressbild.

– Vi kan konstatera att det är för få som skrivit in sig som arbetssökande. Massflyktsdirektivet är en tillfällig lösning och många av dem som kommer hit är inställda på att återvända, så att söka jobb kanske inte är det första de tänker på. Vi måste hitta nya vägar att nå ut med information, säger Therese Lindström, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Eftersom de ukrainska flyktingarna kommit via massflyktsdirektivet blir de inte folkbokförda i Sverige och det försvårar insteget i det svenska samhället. Man omfattas till exempel inte av Arbetsförmedlingens etableringsprogram och har inte rätt till SFI, svenska för invandrare. För dem som skrivit in sig på Arbetsförmedlingen finns dock möjlighet att få arbete med olika former av anställningsstöd.

undefined
Marina Golovchenko, flykting från Ukraina, arbetar på Lindbergs stenugnsbageri i Östhammar. Hon är en av dem som fått anställning via lokala krafter. Arkivbild.

Men det finns lokala vägar runt problemet. I Östhammars kommun har många av flyktingarna ändå fått jobb.

– Jag skulle säga att 50 procent av dem som är arbetsföra har någon form av arbete. Det handlar till stor del om deltidsjobb. Att ha sysselsättning är viktigt, inte minst för att skingra tankarna som många har kring kriget och dess konsekvenser. De som är sysslolösa sitter gärna långa stunder framför Youtube och andra sajter som visar krigets fasor, det vill vi motverka, säger Lennart Jonasson.

Östhammar är också en av flera kommuner som ger ukrainarna en chans att lära sig svenska.

– Vi har anlitat ABF för att hålla intensivkurser i svenska språket. Nu har vi både en grundkurs och en fortsättningskurs, med plats för 14 elever per klass. Språkkunskaper är en viktig förutsättning för att få ett jobb, säger Lennart Jonasson.

Ukrainare i Uppsala län

Den 31 januari 2023 fanns 1 479 ukrainska flyktingar registrerade i Uppsala län enligt Migrationsverket. 

700 har ordnat sitt boende själva, 673 personer har fått bostad via kommunen.

990 personer är över 18 år och 489 barn, 895 är kvinnor och 584 män.

I Enköping finns 246, men 88 av dem är inte kommunens ansvar. De bor på Migrationsverkets anläggning i väntan på placering, men räknas ändå in i statistiken.

I Heby finns 40, Håbo 117, Knivsta 83, Tierp, 72, Uppsala 804, Älvkarleby 28, Östhammar 89.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!