Två personer misstänkta för bussmisshandeln

Efter att TV3-programmet ”Efterlyst” förra veckan tog upp misshandeln av en busschaufför i Uppsala har polisutredningen gjort framsteg. Två personer är nu skäligen misstänkta för brottet.

Enligt Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen har tipsen som kommit in efter att misshandeln togs upp i ”Efterlyst” gett upphov till stora framsteg i polisutredningen.

Enligt Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen har tipsen som kommit in efter att misshandeln togs upp i ”Efterlyst” gett upphov till stora framsteg i polisutredningen.

Foto: Efterlyst/Staffan Wolters (UNT arkiv)

Uppsala kommun2019-12-02 15:00

Det var en tisdagskväll i slutet av oktober som busschauffören Samir Tahir misshandlades av ett gäng ungdomar vid Resecentrum. Han körde 4:ans buss mot Årsta och hade precis sagt till ungdomarna att de behövde visa biljett när några av dem gav sig på honom med sparkar och slag.

Förra veckan tog TV3-programmet ”Efterlyst” upp misshandeln, ungefär en månad efter att den inträffade. I inslaget visades den film som bussens övervakningskamera tog av händelsen, där ansiktena på flera av ungdomarna syns. Allmänheten ombads i programmet tipsa polisen om de kände igen gärningsmännen.

– Vi gick ut med en sådan förfrågan eftersom utredningen stod och trampade vatten, säger Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen och fortsätter:

– Misshandeln var så pass grov att det troligen inte var deras första brott. Samtidigt var det ingen utredare eller yttre personal här i Uppsala som kände igen dem, vilket var märkligt.

Nu verkar det problemet ha fått sin lösning. Enligt Jonas Eronen hade polisen på måndagen nämligen fått in tips som tyder på att de som syns på övervakningsfilmen inte är hemmahörande i Uppsala.

– De verkar inte ens bo i länet, vilket förklarar varför vi inte kände igen dem.

 Ingen är ännu formellt misstänkt för misshandeln, men utredningsläget ser enligt Jonas Eronen ”väldigt bra ut”.

Vad kan tipsen leda vidare till framöver?

– De skulle kunna leda till att personer hämtas in till förhör eller till och med anhålls i sin frånvaro.

Vid 17-tiden på måndagen kunde polisen bekräfta att två personer har identifierats av övervakningsfilmen.

– Vi har identifierat två stycken personer som är skäligen misstänkta. De är inte hemmahörande i Uppsala, säger Joel Sjödelius, utredare vid polisen.

Ingen av personerna sitter i nuläget frihetsberövad.

Kan det bli fler som blir brottsmisstänkta?

– Det kan man tänka sig att det blir framöver, säger Joel Sjödelius.

I övervakningsfilmen syns det tydligt hur busschauffören Samir Tahir får flera sparkar mot huvudet.
I övervakningsfilmen syns det tydligt hur busschauffören Samir Tahir får flera sparkar mot huvudet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!