– Inte ens om man går i mycket rask takt hinner man över innan ljuset slår om till rött, säger föräldern Anders Florman.
Övergångsstället vid Svartbäcksgatans övre del är drygt tolv meter brett och har sex tjocka streck fördelade på två körbanor. Mellan körbanorna finns en refug på fem meter där man kan stanna. Passagen är ganska lugn mitt på dagen, någon hinner över tillsammans med sin hund precis på sekunden som gubben byter färg, en annan smiter över utan att trycka. Det är väldigt lite trafik.
Men på morgnarna är det annorlunda. Domarringens skola som ligger strax öster om rödljusen har 620 elever, 100 av dem i förskoleklass. Alla går förstås inte över samma övergångsställe, men de är många som ska trängas.
Flera föräldrar har reagerat på att deras barn måste springa över övergångsstället för att hinna. När det är många som står och väntar på grönt ljus hinner de dessutom inte iväg i tid, och då blir det nästan omöjligt att hinna. Därför har flera av dem hört av sig till kommunens felanmälan.
– Det är ju en skola med väldigt mycket skolbarn som går där så jag förstår att det kommer in synpunkter, men utgångspunkten har varit att ha en gröntid som motsvarar längden på övergångsstället. Vi har fått in flera samtal så vi förlängde tiden i somras, säger Sampo Hinnemo, trafikplanerare på Uppsala kommun.
Normalt sett räknar Uppsala kommun på två meter per sekund, och så lägger de på fem sekunder grönblink på det. Sen är det några sekunder rött innan bilarna börjar rulla. I somras hade övergångsstället på Svartbäcksgatan 98 en gröntid på nio sekunder, utan blink. Det är precis på gränsen för vad lagen tillåter. Efter klagomålen ändrades tiden till sju sekunder plus fem grönblink, totalt tolv sekunder.
UNT bestämde sig för att testa. Med telefonens tidtagarur kom vi med tiondelars felmarginal fram till att man verkligen har tolv sekunder på sig från det att gubben blivit grön tills dess att den börjat blinka och till sist bytt färg. I vanlig promenadtakt kom vi faktiskt över med ett par sekunders marginal. Under tiden vi var där och filmade och mätte såg vi dock både barnvagnar och pensionärer som knappt hann över mittendepån innan gubben blivit röd. Det är inte svårt att föreställa sig att elever som stått och väntat i grupp har svårt att hinna.
– Vi får göra en ny tillsyn helt enkelt, säger Sampo Hinnemo.
Enligt Sampo Hinnemo är det vanligare att övergångsställen vid just skolor får kritik.
2019 rapporterade UNT dessutom om att många äldre hade svårt att hinna över vid övergångsställen i centrum vid grön gubbe. Kommunen meddelade att de skulle sätta in rörelsedetektorer för att låta fotgängare ta sig över i sin egen takt. Åtgärden har satts in vid vissa övergångsställen men långt ifrån alla.
– Vi kommer förmodligen sätta upp fler i framtiden men har inga färdiga platser än, säger Sampo Hinnemo.
Enligt trafikplaneraren är det inte kostnaden som hindrar kommunen från att sätta upp fler, det är dynamiken mellan gångtrafikanter och bilar.
– Det är svårt att ha många osäkra, dynamiska tider, till exempel på gator som har grön våg. För att åstadkomma grön våg mellan korsningar bör en del tidssättningar av signalerna vara fasta. I annat fall är det svårt att synkronisera gröntiden mellan signalerna på ett effektivt sätt.