Misshandelsfilmer ännu inte hämtade

Nästan två dygn efter att ett gäng misshandlade en busschaufför i Uppsala har polisen ännu inte tittat på övervakningsfilmerna. Att bussen ens hade en övervakningskamera är ren tur.

Chauffören i buss 4 på väg mot Årsta utsattes för misshandel på tisdagskvällen.

Chauffören i buss 4 på väg mot Årsta utsattes för misshandel på tisdagskvällen.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-10-31 18:33

UL-bussens övervakningskameror kan vara nyckeln till att gripa de som attackerade busschauffören Samir Tahir med sparkar och slag i tisdags. När UNT pratar med Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen vid 14.30-tiden på torsdagen har han uppfattningen att polisens utredare fått filmerna.

– Som jag har förstått det så ska materialet vara här redan, eller så är det på väg, säger Jonas Eronen.

Men en timme senare, nästan två dygn efter händelsen, uppger UL att filmerna ännu inte lämnats ut.

– Om vi hade lämnat ut filmerna så hade jag känt till det, säger Mikael Eriksson, trygghets- och säkerhetsansvarig på UL.

Han säger att UL kommer att lämna ut filmerna så fort polisen kommer in med en begäran. 

– Det kan de ju ha gjort nu, men det vet jag inte, säger han.

Gamla Uppsala buss, som är det bolag som kör stadsbussarna och har ansvar för den pågående installationen av övervakningskamerorna, uppger att bussdatorns hårddisk är säkrad och att filmerna från i tisdags är inlåsta på kontoret. 

Företagets tekniska chef Tommy Rydbeck bekräftar att inget material har hämtats ut, varken av polisen eller UL. Eftersom UL är tillståndsinnehavare och har det programtekniska ansvaret för kamerorna måste polisen kontakta dem först.

– Det är endast UL:s personal som har rätt att ladda ner materialet från hårddisken för vidarebefodran till polisen, säger Tommy Rydbeck.

När UNT berättar för Jonas Eronen att UL ännu inte fått någon begäran om att lämna ut filmerna blir han förvånad.

– Jaha, utredarna har kanske inte hunnit med det än. Det var konstigt.

Är inte filmerna viktiga?

– Jo, det är jätteangeläget att titta på dem. Om man kan se vilka gärningsmännen är så tar utredningen ett stort kliv framåt.

Handlar det om prioriteringar?

– Det kan man väl anta att det gör. Men ju fortare man tittar på bilderna desto bättre är det. Jag har bra hopp om att händelsen ska finnas med på filmerna, säger Jonas Eronen.

För cirka två månader sedan började Gamla Uppsala buss montera övervakningskameror i Uppsalas cirka 180 stadsbussar. Trots att det funnits tillstånd från länsstyrelsen sedan 2009 har installationen dröjt, vilket UNT rapporterat om tidigare.

– Hittills har vi installerat kameror i cirka 100 bussar och arbetet har gått bra. Vi ligger faktiskt lite före i tidsplanen och kommer, om allt går som det ska, att vara färdiga innan 31 december, säger Tommy Rydbeck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!