LISTA: Så trång är din skola
LÄS MER: Uppsalaskolor mycket trängre än rikssnittet
Det är mattelektion på Von Bahr i Löten. Skolan har nästan 600 elever, och 22 av dem sitter i Camelia Hagfeldts klassrum.
– Det är långt ifrån fullt i dag, säger hon.
Om alla elever hade varit där hade det suttit 30 elever i klassrummet.
Von Bahr är inte den trängsta skolan i kommunen – långt ifrån – men den ligger i mitten av listan och är betydligt trängre än snittet för hela Sverige.
För eleverna i årskurs 8 har det blivit ännu trängre i år. Förra året var eleverna uppdelade på tre klasser om 20 elever. Nu är de istället två 30-klasser.
– Det var bättre i sjuan. Du kunde koncentrera dig mer, få mer hjälp av läraren, säger eleven Anes Sabotic.
Camelia Hagfeldt är lärare i matte, biologi och kemi. Hon har varit lärare sen hon lämnade kemiforskningen för tjugo år sedan och har undervisat på flera skolor, både i Sverige och utomlands. Hon säger att det är trångt på många skolor och tror att ihopslagningen av klasserna var den enda lösningen.
– Men det är klart att det blir mer prat. Pratar alla lite grann bara så låter det jättemycket. Jag kan inte säga att det är hemskt men det vore bättre med mer utrymme, absolut, säger hon.
Hon säger att rektorerna har gjort allt de kan men att det saknas plats i kommunen. Skolorna är inte byggda för mängden elever.
– Det går ju upp och ner med barnkullarna också, säger hon. Jag tycker att rektorerna gör ett fantastiskt jobb, jag skulle inte vilja jobba någon annanstans, säger hon.
Eleven Anton Levander Hübinette håller med Anes Sabotic om att det var bättre i sjuan.
– Det blir så mycket ljud, säger han och fortsätter: När alla är här är det svårt att hitta sittplatser.
Enligt Camelia Hagfeldt är 25 elever den perfekta storleken på en klass.
– Jag skulle önska att det låg däromkring. Är det mindre klasser blir det sämre dynamik, inte lika bra diskussioner. Och är det fler är det svårare att hinna hjälpa alla, säger hon.
Hon är nöjd med skolan men när hon pressas på ytterligare ett önskemål säger hon att klassrummen gärna hade fått vara lite bredare.
– Lite som i amerikanska skolor, där man kan sitta en och en.
Uppsalas skolor är betydligt trängre än rikssnittet och det har länge pratats om att det behövs nya, större skolor. Frågan var aktuell även innan pandemin, även om den blev extra central då. Det bekräftar flera lärare för UNT.