"Civilkurage är i dag en bristvara"

Under onsdagen delade regionpolischef Carin Götblad ut medborgarmedaljer till sex personer som polisen anser har utmärkt sig under året.

De sex pristagarna tilldelades medalj, diplom och blommor som tack för deras civilkurage. Från vänster: Hanna Persson, Erik Hellberg, Alvar Björk, Camilla Vikberg, Filip Rosendal och Emil Edberg.

De sex pristagarna tilldelades medalj, diplom och blommor som tack för deras civilkurage. Från vänster: Hanna Persson, Erik Hellberg, Alvar Björk, Camilla Vikberg, Filip Rosendal och Emil Edberg.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2019-12-04 17:00

– Vi vill hedra er för era goda insatser, de kommer att inspirera och väcka tankar. Detta är bland det roligaste som finns för oss poliser. 

Så inleder regionpolischef Carin Götblad onsdagens prisutdelning av medborgarmedaljer som äger rum i Polishuset i Uppsala. De sex personer som tilldelats medalj har blivit nominerade av olika poliser i Uppsala och Gävleborgs län för att de "visat särskild rådighet vid ett ingripande som skett för att hjälpa polisen att utföra en arbetsuppgift, eller annars visat särskild rådighet genom att avvärja fara för liv, hälsa eller värdefull egendom". 

Första medaljen går till 13-årige Alvar Björk ifrån Uppsala. Anledningen till Alvars medalj var en händelse från i våras vid Resecentrum i Uppsala, där han hjälpte en förståndshandikappad man och som slutade med att han blev nedknuffad och sedan sparkad av en kille i tonåren. 

– Jag var på väg hem från skolan och såg en man som bar en massa påsar och hade för stora byxor på sig som han hela tiden var tvungen att dra upp. Jag gick fram och frågade om han behövde hjälp med att bära påsarna, vilket han ville. Efter att vi gått en liten stund tappade han byxorna, och en kille i tonåren blev hotfull och skrek att det finns barn i närheten som inte ska behöva se sådant. Killen gick fram och skulle knuffa till mannen som jag hjälpte, och då gick jag emellan och blev nedputtad och sedan sparkade han mig i magen medan jag låg ned, säger Alvar. 

Händelsen ägde rum vid Resecentrum på eftermiddagen och han berättar att det var fullt med folk omkring.

– Jag låg på marken i säkert 15 sekunder efter att jag blivit sparkad, men ingen kom och hjälpte mig. Folk gick bara förbi och tittade. Det var väldigt konstigt, säger Alvar. 

Alvar möts av en rungande applåd och Carin Götblad berömmer Alvar för hans gärning.

– Du är otroligt modig, och ett fint föredöme för oss alla, säger hon under utdelningen. 

Carin Götblad menar att vi måste tänka på vad det är för typ av samhälle vi egentligen vill ha. 

– Civilkurage är i dag en bristvara. Vi måste lyfta fram de här goda människorna och gärningarna, vi får inte låta rädslan styra oss. Godhet smittar av sig på andra, säger hon. 

En av de andra medaljörerna är Camilla Vikberg. I somras var hon och hennes bästa vän Caroline ute och promenerade i Gränby 4H-gård, när en man började förfölja dem. 

– Vi tänkte inte så mycket på det först, men när vi är i skogen hör vi honom plötsligt ropa på oss lite längre bort. Då ser vi att han står och blottar sig och onanerar, säger Camilla Vikberg.

Hennes vän Caroline råkar även vara polis till yrket, och de två vännerna agerade snabbt. Caroline smög runt bakom mannen och lyckades brotta ned honom till marken. Camilla sprang dit för att hjälpa till, och höll fast mannen i över femton minuter medan vännen ringde polisen för hjälp. 

– Jag var så klart rädd och fick ordentlig puls när det hände. Så här i efter hand är jag dock bara glad. Den här mannen trodde att han kunde bete sig hur som helst, men vi agerade. Vilken girl power, säger Camilla Vikberg. 

De övriga pristagarna var kompisarna Filip Rosendal och Emil Edberg, som under en motorcykeltur i Lövstalöt lyckades rädda en man som i ett självmordsförsök skurit upp båda sina armar. De två sista medaljerna delades ut till makarna Hanna Persson och Erik Hellberg, som räddade livet på en äldre man som svimmat av i ett kraftigt brinnande hus i Hälsingland.

Under prisutdelningen på Polishuset i Uppsala serverades det kaffe och tårta till medaljörerna och deras familjer.
Under prisutdelningen på Polishuset i Uppsala serverades det kaffe och tårta till medaljörerna och deras familjer.
Karta: Polismyndigheten i Uppsala län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!