12-årige Alvar misshandlades på Resecentrum

12-årige Alvar Björk gick emellan för att stoppa trakasserier av en man med funktionsnedsättning. Då blev han själv misshandlad. Det skedde mitt på dagen på Resecentrum i Uppsala – och ingen ingrep.

11 maj 2019 18:35

Klockan var runt tre på eftermiddagen i torsdags när 12-årige Alvar Björk skulle ta bussen hem från skolan. På Resecentrum såg han en man med funktionsnedsättning som hade väldigt tunga kassar och som skrek ganska högt.

– Jag gick fram och frågade om han ville ha hjälp att bära och han sa ja. Då kom en kille fram som såg ut att vara cirka 16, 17 år och säger till mannen "vad gör du, det finns barn här", berättar Alvar Björk som tror att killen syftade på mannens byxor som var för stora och hela tiden gled ner.

När Alvar Björk ser att killen tänker knuffa mannen går Alvar emellan.

– Då puttar han mig i stället och sedan sparkar han mig i magen när jag ligger ner. Det var en hård spark, så det gjorde ont och jag kände mig ganska rädd.

Runtomkring står flera vuxna personer – minst fem, enligt Alvar – men ingen av dem ingriper för att stoppa killen. Inte heller när killen efter att ha sparkat Alvar gått iväg kommer någon fram för att höra hur det är med honom.

– De bara stod där och tittade. Jag försökte resa mig och gå till min buss. Jag var rädd att killen skulle komma tillbaka.

När Alvar Björk kommit hem efter bussresan ringer hans mamma polisen och gör en polisanmälan. De åker också in till akuten. Läkarna misstänkte först att levern skadats, men den hade tack och lov klarat sig. Troligen har dock Alvar fått sprickor på revbenen

Alvar Björks mamma Hanna Björk berättar att det är många känslor som snurrat sedan i torsdags. Förutom att hon är tacksam över att Alvar inte blev mer skadad är hon oerhört stolt över honom.

– Jag är stolt både över att han erbjöd mannen hjälp och att han sedan gick emellan. Men jag känner såklart också mycket ilska över att han blev behandlad så. Och rädsla, han rör sig ju i stan varenda dag och klockan tre har man ju inte tänkt sig att det ska vara någon fara.

Vad tänker du om att ingen ingrep?

– Besvikelse. Någon kunde väl åtminstone gått fram efteråt och frågat hur han mådde.

Alvars pappa är regionrådet Björn-Owe Björk, som skrev om händelsen på Twitter på torsdagskvällen med ett stort antal reaktioner som följd.

– Många tycker att han agerat med civilkurage och mod. Jag är väldigt stolt över honom samtidigt som jag såklart är upprörd över det som inträffat, säger Björn-Owe Björk.

Alvar Björk har fortfarande rejält ont där han blev sparkad och äter full dos av värktabletter. Men han säger att han inte är jättearg på killen, trots det killen gjorde. Och Alvar ångrar sig inte.

– Jag skulle ha gjort samma sak igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!