Ung i Uppsala
När Uppsalas ungdomar tycker till om sin personliga framtid och möjligheten till jobb och ett bra liv har 8 av 10 en positiv syn, visar Region Uppsalas senaste undersökning "Liv och hälsa-ung". Den viktigaste framtidsfrågan för världen i stort är miljö- och klimatfrågan, anser de.
Men unga tror snarare på en kommande miljökollaps än en hållbar framtid, enligt en avhandling från Uppsala universitet som undersökt attityder hos gymnasister. Detta skapar i sin tur en känsla av maktlöshet.
– Unga har ju väldigt lite inflytande i dag. Många känner en stor maktlöshet och det blir någon slags handlingsförlamning. Man delar gärna inlägg på sociala medier, men det är för stor tröskel att gå ut och demonstrera, säger Vera Röös när vi träffas en förmiddag i uppehållsrummet på Nannaskolan, där hon nu bara har ett knappt halvår kvar i nian.
När Vera Röös var åtta år gammal ville hon bli statsminister. Sju år senare har den drömmen bleknat och i stället är hon klimataktivist. Känslan av maktlöshet delar hon inte. Hon är positiv.
– Jag tror absolut att det går att förändra. Kanske inte som enskild individ, men jag kan vara del av en rörelse som förändrar, säger hon.
2019 blev året då Fridays for Future spreds som en löpeld över världen. Miljörörelsen startades som bekant av en i dag världsberömd tonåring som veckorna innan riksdagsvalet i september 2018 påbörjade sin "skolstrejk för klimatet" utanför Riksdagshuset i Stockholm.
Vera Röös var då 13 år och gick i åttan. Uppvuxen i ett miljömedvetet hem hade hon i flera år velat engagera sig i samhällsfrågor. Men valutgången blev en stor besvikelse när Miljöpartiet gjorde ett dåligt val och var nära att åka ur riksdagen.
Hon bestämde sig för att gå på ett informationsmöte med Grön ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund, i Uppsala och blev "väldigt inspirerad". Engagemanget växte och senaste året har varit fullt av miljömöten och klimatdemonstrationer, oftast på Forumtorget i Uppsala.
Tankarna på klimathotet är något hon bär med sig i stort sett hela tiden.
– Jag kan filtrera bort det ibland, till exempel när jag umgås med mina vänner och har roligt. Då tänker jag inte på det i stunden.
Hon säger att hennes klimatengagemang får henne att må bra, men hon tycker egentligen att det är väldigt orättvist att unga ska behöva oroa sig för framtiden.
– Jag tycker inte att det är vår generations ansvar att engagera sig i klimatfrågan och demonstrera och komma med lösningar, säger Vera och menar att det är okej att inte alls bry sig om man är 15 år.
– Ja, gud ja! Man har ett ansvar att vara medveten, men jag tycker inte att man är skyldig att vara engagerad. Även om det är jättebra om man är det.
Är det synd om din generation?
– Ja, det är det väl i någon mening, svarar hon eftertänksamt.
– Men det är ju inte lika synd om oss som bor här i Uppsala som om dem som lever i Bangladesh, eller i andra länder som kommer att drabbas väldigt mycket värre av klimatförändringarna.
I företaget Ungdomsbarometerns senaste rapport konstateras att dagens unga är högst medvetna om miljö- och klimatfrågor och att det är självklart för dem att ifrågasätta sin livsstil och konsumtion. Gemensamt för ungdomsgenerationen är att de växt upp med smartphoneutvecklingen, samtidigt som de tvingas förhålla sig till en osäker framtid.
I rapporten ges generationen därför namn som "generation smartphone" eller "generation skam". Om Vera skulle välja ett namn på sin egen generation så skulle "Greta-generationen" ligga nära till hands.
– Det känns som om Greta är vår generations röst.
Hon gillar inte hur begreppet "skam" används i klimatdebatten, samtidigt som hon förstår att hon själv ibland ofrivilligt skuldbelägger andra.
– Ja, men det är jag nästan lite glad över, haha. Det är väl så man förändrar normer, säger hon med ett stort leende och är samtidigt tydlig med att hennes eget engagemang inte är en uppoffring.
På frågan om hon inte kan längta efter att till exempel köpa sig en ny snygg väska svarar hon att det inte skulle ge henne något, förutom just en väska.
– Jag gillar inte saker så mycket. Det här är det jag vill göra och blir lycklig av. Men det är klart att det inte alltid är jättekul att gå ut och ställa sig på Forumtorget när det är minus två grader eller regn. Men jag känner mig alltid glad när jag går därifrån.