Riskgrupp varnas för mässling

Trots mässlingutbrottet i Göteborg anser Akademiska sjukhuset att risken för utbrott i Uppsala är mycket liten. Däremot varnas en känslig riskgrupp.

Arkivbild. De som saknar vaccination är en del av riskgruppen.

Arkivbild. De som saknar vaccination är en del av riskgruppen.

Foto: Linda Eliasson

unt tv+text2017-12-28 10:49

LÄS MER: Utbrott av mässling – sjukhus i stabsläge

– Mässling är ingen stor sjukdom i Sverige tack vare vaccinationsläget: 98 procent av befolkningen får sprutorna, säger Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

Hundratals personer skulle kunna ha utsatts för smittan efter ett mässlingutbrott på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Trots detta ser Akademiska sjukhuset inga indikationer på att det skulle kunna bli ett stort utbrott i Uppsala, där mässling senast bröt ut 2013.

– Risken är mycket liten, men det finns en riskgrupp som består av personer som saknar vaccination eller har ett dåligt immunförsvar, säger han.

LÄS MER: Vaccinering skydd mot större mässlingsutbrott

Riskgruppen befinner sig ofta på sjukhusen och dessa riskerar att smittas ifall någon med mässling, eller annan smittsam sjukdom, går till akutmottagningen. Problemet är att folk som är sjuka inte alltid är medvetna om att det skulle kunna vara mässling. Ifall de vill undersöka sig och åker till sjukhuset ökar risken för att de stöter på någon med dåligt immunförsvar.

– Vi har satt upp skyltar på akutmottagningarna som varnar för olika symptom. Exempelvis: gå inte in här om du har dessa prickar. Då får man hålla sig utanför och ringa på klockan i stället, så släpps man in en annan väg, säger Fredrik Sund.

Om man vänder sig till 1177 och de får indikationer på att det skulle kunna vara en smittsam sjukdom som mässling kontaktas sjukhuset så att patienten kan tas emot direkt. De sjuka slipper hamna i väntrummet på akuten och risken för smitta sjunker.

– Eftersom många i Sverige är immuna då de har haft mässling eller vattkoppor är risken för ett sjukdomsutbrott väldigt litet. Men personer i riskgruppen kan bli mycket sjuka ifall de kommer i kontakt med mässling och det är dessa som är viktigast att skydda, säger han.

LÄS MER: Året då mässlingen kom tillbaka

Vanliga symptom på mässling

Hög feber, hosta och ögoninflammation under de första 2-4 dygnen.

Vita utslag på kindslemhinnan brukar inträffa 1-2 dygn före hudutslagen.

Själva hudutslagen syns efter 2-4 dygns feber och kvarstår i 5-6 dagar.

När utslagen försvinner börjar huden på händer och fötter fjälla.

Efter mässlingsinfektionen får man livslång immunitet mot sjukdomen.

Källa: Smittskyddsläkarens PM för mässling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!