Det beror naturligtvis i grunden på de vaccinationsprogram som genomförs. Men så länge sjukdomen inte är helt utrotad – om det ens är möjligt att nå dithän – är det mycket viktigt att den höga vaccinationsgraden upprätthålls. Sjunker den under en viss kritisk nivå – 93 eller 95 procent - så kan nya epidemier utbryta.
Förståelsen för detta brister dessvärre. Italien beslutade under året att införa dryga böter för föräldrar som inte låter vaccinera sina barn. Då hade vaccinationsgraden sjunkit till 80 procent. Liknande åtgärder har genomförts i flera EU-länder och i delar av USA och Australien. Även i Sverige finns oroande tecken på att förståelsen för betydelsen av en bred vaccination sviktar på sina håll.
I Stockholms län inträffade ett utbrott av mässling i våras då ett tiotal vuxna och barn fick sjukdomen.
Samtidigt uppmärksammades att en förskola tagit in en ”specialist” som fick göra propaganda mot vaccinering.
Under december har ett nytt utbrott av mässling konstaterats i Göteborg – det senaste fallet upptäcktes under julhelgen. Sahlgrenska universitetssjukhuset måste nu använda stora resurser för att spåra möjliga vägar för smittspridning.
Kan det vara så att många tar lätt på mässlingen eftersom den brukar räknas upp tillsammans med andra så kallade barnsjukdomar som vattkoppor och röda hund? Barnsjukdomar kan väl inte vara så farliga? Men mässlingen är alltså en allvarlig och mycket smittsam sjukdom som i vissa fall kan leda till döden.
Eller tror en del att det räcker med en dos vaccin för att man ska klara sig? Det skulle ju vara bekvämt om det stämde. Men det gör det alltså inte. Har man bara fått en dos vaccin så är skyddet ofullständigt och man kan få sjukdomen i en mildare variant.
En del tycker kanske också av princip att valet att vaccinera sig ska vara frivilligt. Men det är ett resonemang som är lika bakvänt som tanken att det skulle vara frivilligt att följa trafikreglerna. Det handlar inte om ett personligt val utan konsekvenser för andra utan om att vaccinationsvägran kan utsätta många fler för fara.
Vad vi vet med säkerhet är att det sedan åtskilliga år pågår en pseudovetenskaplig kampanj mot vaccinering mot mässling och att olika vilseledande påståenden är lätt tillgängliga på nätet. Utgångspunkten är en rapport från 1998 som påstod att mässlingsvaccin leder till autism. Men rapporten visade sig snart vara ett falsifikat och den ansvarige brittiske läkaren förlorade sin läkarlegitimation.
En del tänker antagligen på svininfluensan där ett nytt och inte helt utprövat vaccin skapade tragedier. Men också det argumentet är ohållbart. När det gäller mässlingen finns lång erfarenhet och vaccinet är välkänt för forskningen.
Det vore en lättnad om trenden från 2017 bryts under året som kommer.
Håkan Holmberg
Politisk chefredaktör