2016 infördes striktare regler för de entreprenörer som utför gatuarbeten. Om inte regelverket följs hotar vite på mellan 3 000 kronor och 20 000 kronor.
Ett vanligt fel är att skyltarna vid vägarbeten placeras på trottoarer eller cykelbanor i stället för i gatan, vilket gör det svårframkomligt. Men trots att detta sker regelmässigt har inte ett enda vitesföreläggande utfärdats.
LÄS MER: Tuffare krav vid gatuarbeten väntar
UNT testade i vintras att göra en felanmälan av de tillfälliga skyltarna vid arbetet med Studenternas IP. Samtliga tillfälliga skyltar har här ställts på cykelbanan. Det är ett stort cykelpendlingsstråk. Och eftersom cykelvägen på den ena sidan är avstängd är det dessutom trängre än vanligt på den sida av vägen där cykelbanan hålls öppen. Många cyklister tvingas ut i gångbanan vid möten.
Någon vecka efter vår felanmälan kom ett svar att ärendet stängts i kommunens system. Sedan hände inget mer. Skyltarna står fortfarande kvar.
Roger Lindström, områdeschef på stadsbyggnadsförvaltningen, säger att kommunen vill använda andra metoder än att ta till viteskrav.
– Fullmäktigebeslutet ger oss möjligheten att ta till den ytterligheten. I första hand vill vi ha en dialog med entreprenörerna så att det inte ska behöva komma till de lägena.
När vi felanmälde hände ingenting på ett halvår. På vilket sätt sker den dialogen?
– Jag kan inte svara på vad som gjorts i det enskilda fallet, säger Roger Lindström.
Exemplet längs Sjukhusvägen är inte det enda. Cyklister som UNT haft kontakt med säger att det är mer regel än undantag att de tillfälliga vägskyltarna ställs på cykelbanan i stället för på körbanan.
Björn Engström, ordförande i Cykelfrämjandet i Uppsala, är kritisk.
– Det är tokigt att de inte kan fixa det här. Jag har tröttnat på att felanmäla det, säger han.
Rickard Malmström (MP), kommunalråd och ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, tycker att det är allvarligt att fullmäktiges beslut inte följs.
– Vi har riktlinjer och de ska följas. Det är kommunens ansvar att se till att det sker, säger han.
Striktare krav vid gatuarbeten är en av punkterna i det cykelprogram som var grunden till att Uppsala i fjol utsågs till årets cykelfrämjarkommun. Andra delar handlar om att prioritera arbetet med felanmälningar i gatumiljön. Trafikfarliga håligheter ska åtgärdas inom sju arbetsdagar.
Även här brister det. Bland felanmälningarna hittar man närmast uppgivna kommentarer: "Jag har påpekat det här flera gånger men kommentarerna försvinner och inget händer”, skriver en person som anmält gropar på cykelbanan. En annan skriver: "Sannolikt den absolut sämsta asfaltering jag någonsin sett, vilket inte säger lite i Uppsala. Det är märkligt att rent trafikfarligt dålig asfaltläggning accepteras av ansvariga på kommunen". I båda fallen har det gått flera månader efter att felanmälningarna gjordes. Felen är inte åtgärdade.
Rickard Malmström säger att även det här är ett område som inte fungerar i kommunen.
– Det finns vinster på så många plan att få in synpunkter från medborgarna. Men vi har dessvärre inte lyckats få till det. Det här är något vi jobbar med för att hitta en fungerande lösning, säger han.
När kan det bli bättre?
– Det är ingen quickfix. Men det är viktigt att medborgarna ska känna att de gör nytta när de hör av sig, säger han.
Har du fler tips om hur det är att cykla i Uppsala? Skriv kommentarer i UNT:s Facebookgrupp "UNT Cykelkollen".
LÄS MER: Sex dåliga cykellösningar i Uppsala
LÄS MER: Uppsala klarar inte minimåtten för cykelvägar
LÄS MER: Så gynnar cykelsatsningen bilisterna