Kommunen anmäler: Misstänkt miljöbrott på Rörholmsbadet

Tierps kommun har anmält ett misstänkt miljöbrott på Rörholmsbadet. Anmälan ska rikta sig både mot kommunen och den nya ägaren.

Enligt bad- och campingägaren Christer Skogsberg har det funnits en läcka i poolerna på badet. Kommunen menar nu att en läcka inte kan bekräftas.

Enligt bad- och campingägaren Christer Skogsberg har det funnits en läcka i poolerna på badet. Kommunen menar nu att en läcka inte kan bekräftas.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierps kommun2022-07-05 20:00

Våren 2020 sålde Tierps kommun Rörholms bad och camping i Söderfors till Christer Skogsberg.

Sedan dess har det pågått en konflikt mellan parterna kring ett möjligt vattenläckage i poolen och vem som i så fall ska stå för kostnaderna för detta.

Nu har dessutom miljö- och hälsoskyddsenheten på Tierps kommun upprättat en anmälan om misstänkt miljöbrott på anläggningen. 

– Vi har sett att det är en hög vattenförbrukningsnivå där, som vi inte har hittat ett naturligt svar på. Området är ett gammalt industriområde så det skulle kunna finnas föroreningar där. Det i kombination med utsläpp av vatten medför att det är värt att undersöka vilka risker det kan innebära, säger Henrik Jokijärvi, chef för miljö- och hälsoskyddsenheten på Tierps kommun.

Om det finns en risk för att ett miljöbrott har begåtts är kommunen skyldig att göra en anmälan, och så har skett i detta fall. Anmälan riktar sig mot både kommunen och den nya ägaren, enligt Patrik Hanson som är miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen.

Enligt Jokijärvi har de inte kunnat konstatera om vattenförbrukningen berott på ett läckage. Man vet heller inte om vattenförbrukningsnivån var hög när anläggningen såldes.

undefined
Enligt bad- och campingägaren Christer Skogsberg har det funnits en läcka i poolerna på badet. Kommunen menar nu att en läcka inte kan bekräftas.

Jennie Nordin är ansvarig åklagare. Hon kan bekräfta att en förundersökning pågår avseende miljöbrott och att frågan ska utredas vidare och förhör ska genomföras.

Christer Skogsberg hävdar att det fanns det ett läckage på anläggningen när han tog över den. Han menar att kommunen måste vetat om detta, men inte informerat honom om felet. När han påtalade felet lovade kommunen att man skulle stå för merkostnaderna på grund av läckaget samt för reparationskostnader. 

– Vi har undersökt anläggningen och det finns ett vattenläckage, sa den dåvarande samhällsbyggnadschefen Thomas Kihlström till UNT i augusti 2020.

undefined
Enligt Christer Skogsberg har de utfört en egen undersökning och hittat ett läckage i en ledning som kommunen med den teknik som användes inte kunde undersöka.

Kommunen drog dock tillbaka löftet, och Skogsberg har därför skickat in en stämningsansökan mot kommunen. Han har nu åtgärdat läckaget och vattenförbrukningen ska vara på normal nivå.

– Enligt miljöbalken har man en skyldighet att göra en anmälan vid misstanke om miljöbrott. Jag har legat på kommunen om att de måste göra det, säger han och fortsätter:

– Jag är hörd som vittne och polisen har bekräftat att anmälan är mot kommunen.

Anna Persson som nu är samhällsbyggnadschef på Tierps kommun menar dock att kommunen vid försäljningen inte hade vetskap om att badanläggningen skulle läcka vatten.

– Vi hittar ingenting som tyder på att det är en läcka, säger hon.

Kommunen har anlitat ett företag som gjort läcksökningar.. 

– Företaget utförde läcksökningar vid tre tillfällen men inget vattenläckage påträffades, därav fanns inget behov av att stå för reparationskostnader, skriver Anna Persson i ett mejl.

undefined
Turerna kring badet har varit många. En stämningsansökan är inlämnad till Tingsrätten som ska avgöra om kommunen är betalningsskyldiga eller inte. Kommunen lade tidigare fram ett förlikningserbjudande men detta har dragits tillbaka.

Skogsberg menar dock att utredningen inte var fullständig eftersom tekniken som användes inte kunde användas för att undersöka alla ledningar.

– Det finns tre ledningar som de inte undersökte. Vi undersökte dem själva, och i en av ledningarna identifierade vi att det var en läcka. Vi kan säga exakt på decimetern vart läckaget är. Den ledningen är bortkopplad från systemet.

Innan försäljningen kunde kommunen se att kostnaderna för vattenförbrukningen på anläggningen varierat något under åren 2015-2019.

– Som en del i driften av badet utfördes vissa år tömningar av bassängerna, vilket inverkade på vattenförbrukningen så även bassängernas vattenavdunstning, skriver Anna Persson.

Miljöbrott

Varje år utreds cirka 4 000 miljöbrott i Sverige. Tillsynsmyndigheterna måste polisanmäla misstänkta miljöbrott. 

Exempel på handlingar som utgör miljöbrott är att släppa ut farliga ämnen i naturen i strid mot miljöbalken, eller att bedriva miljöfarlig verksamhet utan att ha tillstånd för verksamheten.

Ett vanligt motiv till miljöbrott är att tjäna pengar. Exempelvis dumpning för att slippa betala de avgifter det kostar att göra sig av med avfall på korrekt sätt.

Källa: Polisen.se     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!