– Det är för jäkligt, det känns inte roligt alls. Vi har en stor efterfrågan som vi inte kan möta, säger Roger Kjettselberg.
UNT möter Tierpsbyggens vd vid det ödsliga gröna fältet intill Örbyhus centrum. Tidigare fanns en fotbollsplan på platsen och under vintrarna en isrink, nu finns där ingenting bortsett från en liten asfalterad plätt som bryter av grönskan.
– Jag fick skäll från en invånare som tyckte att det såg för hemskt ut på den här ytan och tyckte att vi skulle snygga till det.
Det kommunägda bostadföretagets planer var dock stora för platsen – sex nybyggda huskroppar, fem till sju våningar vardera och 110 lägenheter. Men allt lades på is förra sommaren med anledning av skenande priser på grund av omvärldsläget, som UNT tidigare rapporterat.
– Vi vet att det finns en stor efterfrågan på bostäder i Örbyhus utifrån de enkäter vi har gjort.
Men trots att det kommunala bolaget har tvingats dra tillbaka sina planer i tätorten satsar andra företag stort. UNT har tidigare skrivit om de ambitiösa planerarna att bygga lägenheter i den anrika skidfabriken vid stationen, nybyggnationer och förvärvandet av ett flerfamiljshus på andra sidan rälsen vid Gyllbyvägen.
– Det är en stor skillnad för allmännyttan, som är kommunägd, kontra de privata aktörerna. Vi måste förhålla oss till lagen om offentlig upphandling till exempel, det räknar man fördyrar hela processen med tio procent, säger Kjettselberg.
Han uppskattar att Tierpsbyggen hittills investerat ungefär 3,5 miljoner kronor i det nu frysta byggprojektet. Tre miljoner lades på att köpa tomten från kommunen och några hundra tusen på projektering.
– Kommunen har egentligen en klausul att man måste påbörja bygget inom två år, annars tas marken tillbaka. Men vi har fått det förlängt ett år med hänvisning till pandemin och höga produktionskostnader.
Tidsförlängingen är ännu ingenting som är framröstat, men Kjettselberg menar att det kommer bli det under februari månads kommunfullmäktige. Vd:n är säker på ett positivt resultat.
– Det kommer att ske, det är ingen som vill hindra nyproduktion.
Viktigt att poängtera är att om Tierpsbyggen inte hinner bygga inom den utsatta tidsramen så får bolaget tillbaka pengarna.
– Skulle det här mot förmodan inte bli av så går markköpet tillbaka. Kommunen tar tillbaka marken och vi får tillbaka pengarna. Då blir det bara projekteringen som vi har betalat för.
Men förhoppningen från Kjettselbergs sida är att bostäderna ska färdigställas innan detta sker.
Det finns nämligen ett behov av lägenheter i Örbyhus, menar han.
– Vi vet att det finns en stor efterfrågan på villor från framför allt barnfamiljer. Så tanken var att villkora lägenheter i ett eller två hus till personer över 65 eller 70 år.
Om lägenhetsbygget i Örbyhus centrum skulle färdigställas så är en av förhoppningarna att äldre villaägande pensionärer skulle flytta in i nybygget, vilket han menar skulle leda till invånartillväxt i kommunen.
– När vi byggde nytt i Tierps tätort 2016-2017 så märkte vi att en tredjedel av dem som flyttade in kom från det egna beståndet, en tredjedel var villaägare och en tredjedel kom från andra kommuner. I huvudsak från Uppsala, säger han och fortsätter:
– Men det stoppas ju nu.