Så stoppades skadegörelsen – efter skyhöga notan

Kostnaderna för skadegörelse på Aspenskolan nästan tiodubblades och en natt slogs över 30 rutor sönder. Men med kameror på huset har skadegörelsen i stort sett försvunnit. Nu ska fler viktiga byggnader i tätorten få samma övervakning.

Kurator Khalid Dalal som arbetar med att stävja skadegörelsen, eleven Vigor Strömberg och Aspenskolans rektor Karin Herbertsson är nöjda med effekterna av kameraövervakningen.

Kurator Khalid Dalal som arbetar med att stävja skadegörelsen, eleven Vigor Strömberg och Aspenskolans rektor Karin Herbertsson är nöjda med effekterna av kameraövervakningen.

Foto: Mattias Sjöberg

Tierp2023-10-14 05:00

Krossade rutor, klotter, sönderslagna utemöbler och även inbrott i skolans byggnader har länge varit ett problem i Tierps tätort. Förra sommaren krossades, under en enda natt, över 30 glasrutor på Aspenskolan och många förbipasserande undrade vad som egentligen hänt.

– Det såg ut som en krigszon här då. Otroligt onödig förstörelse och det är klart att man blir arg när man ser det, säger Apenskolans rektor Karin Herbertsson.

Hon får medhåll av eleven Vigor Strömberg, 13, som går i sjuan på Aspenskolan.

undefined
Kurator Khalid Dalal som arbetar med att stävja skadegörelsen, eleven Vigor Strömberg och Aspenskolans rektor Karin Herbertsson är nöjda med effekterna av kameraövervakningen.

– Det känns så dumt. Det är klart att man hör på rasterna ibland om skadegörelse och så. Pengarna borde gå till annat på skolan i stället för att fixa sönderslagna rutor, säger Vigor Strömberg.

Aspenskolan ligger vid en gång- och cykelväg där många passerar, även sena kvällar och nattetid. 2019 kostade skadegörelsen på skolan 36 279 kronor men tre år senare var notan på över 350 000 kronor. Huvuddelen av skadegörelsen har skett när skolan är stängd.

– Det är ingen personal eller elever här och de som vill förstöra har kunnat härja rätt fritt då, säger Karin Herbertsson.

Men som en av de sista skolorna i kommunen fick Aspenskolan övervakningskameror i höstas. Efter det har problemet med skadegörelse minskat avsevärt.

– Man ser skyltarna på skolan och de flesta eleverna vet att det finns kameror. Vi brukar prata lite ibland om att det faktiskt filmas här, säger Vigor Strömberg.

undefined
Runt om på Aspenskolan finns klistermärken som informerar om övervakningen.

Han ser inga problem med övervakningen och det gör inte heller rektorn. Så länge som kamerorna bara sitter på utsidan.

– Ja, nu filmar kamerorna det som händer utanför lokalen. Jag ser inga problem med det eftersom skadegörelsen har minskat. Men det finns skolor som har kameror inne i lokalen och det vill jag inte ha. Det känns inte etiskt rätt, säger Karin Herbertsson.

Det är inte bara Centralskolan och Aspenskolan som har haft problem med skadegörelse. Flera skolor i kommunen har liknande kameraövervakning och nu kan filmade fasader även blir verklighet på bland annat kulturhuset Möbeln.

undefined
I mitten på juni utsattes fem kommunala fastigheter under en och samma helg för krossade fönster.

– Varje vecka är det någon form av skadegörelse här med krossade rutor, klotter eller förstörda fasader. Det är ett stort problem för oss och det kostar stora summor att åtgärda allt detta, pengar som hade kunnat användas till att förbättra respektive verksamhet, säger Patrik Helgesson, fastighetschef på Tierpsbyggen, det kommunala bolaget som äger fastigheterna.

undefined
Kulturhuset Möbeln intill järnvägsstationen kommer med största sannolikhet att få kameraövervakning för att få ned den omfattande skadegörelsen.

För att minska skadegörelsen är Tierpsbyggen nu på gång att utöka kameraövervakningen av sina fastigheter i Tierps tätort, bland annat kulturhuset Möbeln. Det kommunala bolaget upplever nämligen att skadegörelsen flyttat från de kameraövervakade skolorna till byggnader som saknar övervakning.

– Vi ser att kamerorna gör att skadegörelsen avtar och jag upplever inga negativa aspekter med fler kameror. Det är reglerat så att vi bara får filma vissa tider på dygnet, oftast då skadegörelsen sker, och endast fasaden filmas. Så jag ser inga problem med att det skulle vara något hot mot den personliga integriteten, säger Patrik Helgesson.

Skadorna är polisanmälda och under sommaren har polisen varit mer på plats i Tierps tätort för att arbeta brottsförebyggande.

– Många av de här brotten kan kopplas till unga personer. Under en tid var det några yngre individer med dålig attityd som drog runt i centrala Tierp, säger Jörgen Wilestedt, kommunpolis i Heby och Tierp.

undefined
"Skadegörelse sker ofta i vågor. En enda individ kan stå för många av skadorna", säger Jörgen Wilestedt, kommunpolis i Heby och Tierp.

– Det händer väldigt sällan att vi tar gärningsmännen med fingrarna i syltburken när de håller på och krossar rutor till exempel. Därför är det viktigt att vi arbetar på plats med att skapa förtroende och försöka få de här personerna att inse hur fel deras beteende är. Hur det drabbar andra, inte bara kommunen utan även privatpersoner.

Men även polisen är i startgroparna för att sätta upp egna kameror i Tierps tätort. Polisen har ofta lättare att få tillstånd för sina kameror men här är ofta problemet att ha rätt teknik och personal som kan gå igenom materialet.

– Jag skulle bli förvånad om vi inte i närtid sätter upp kameror i Tierp där vi ser de största problemen. Då kommer det inte bara handla om att stävja skadegörelse utan även andra brott. Kameror är ett bra hjälpmedel för polisen, men det är ingen universallösning utan det behövs andra brottsbekämpande insatser för att komma tillrätta med kriminaliteten, säger Jörgen Wilestedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!