Det har varit mycket debatt om Tierpstyrets öppnande för att låta en privat aktör bygga och sedan hyra ut Centralskolan till ett företag. Nu är utredning klar om förutsättningarna för detta och ansvariga tjänstemän kommer fram till att det skulle bli nästan 16 miljoner kronor dyrare i kommunala driftskostnader än om skolan är i egen regi.
– Vi ville utreda möjligheterna till en friskola, men kommer inte gå vidare med det privata alternativet nu när analysen är klar. Det blir för dyrt och därför vill vi att kommunen ska äga skolan även i fortsättningen. Det är absolut ingen prestigeförlust för oss, säger Sara Sjödal (C), kommunstyrelsens ordförande.
Tanken var tidigare att bygga en helt ny skola där Centralskolan ligger i dag – till en beräknad kostnad på cirka 540 miljoner kronor. Men de planerna är nu skrotade. En stor anledning till detta är att det har kommit nya befolkningsprognoser som visar att antalet framtida elever på skolan är betydligt lägre än vad man tidigare trott. Nu behövs inte längre en skola för 600 elever. Därför vill styret i större utsträckning renovera lokalerna i stället för att bygga helt nytt.
– Eftersom vi inte behöver en så stor skola kan vi bygga om och renovera de befintliga lokalerna i stället för att i iordningställa en helt ny skola. Ombyggnationen av de tre huskropparna kommer att göras i etapper. Vissa lokaler kan renoveras medan andra måste rivas och byggas upp på nytt.
Tidigare aviserade styret i Tierp stora neddragningar på verksamheten om kommunen själva skulle bygga skolan. Hur mycket nuvarande renoveringsupplägg kommer att kosta blir en senare fråga i höst då även tidsplan för projektet ska bestämmas.
– Det kommer i alla fall bli betydligt billigare än om en helt ny stor skola för över 600 elever byggdes.
Men försenas inte projektet nu när ni ändrar upplägg?
– Hellre att vi tar rätt beslut på rätt grunder än att vi kastar oss in i något ovisst och bygger helt fel. Om vi uppför en alldeles för överdimensionerad skola kommer det kosta kommunen betydligt mer än eventuella förseningar i processen.
En annan viktig sak som måste lösas är var eleverna ska vara under tiden Centralskolan byggs om. I förslaget nämns fyra platser där tillfälliga paviljonger ska sättas upp: vid Möbeln och Centralhallen, Aspenskolan och dess bad samt Högbergsskolan.
– Det kan även bli så att skollokalerna på Möbeln blir permanenta men de förutsättningarna behöver vi undersöka ordentligt först.
Tanken på friskola har styret inte helt övergett ändå. I Siggbo Trädgårdsstad föreslog de att mark skulle etableras åt friskola.
– Den skolan kommer bli betydligt mindre än Centralskolan och de förutsättningarna passar bättre för en friskola, säger Sara Sjödal.
Men i kommunstyrelsen röstade S, V och SD nej till markanvisning åt friskola i Siggbo.
– Jag förstår inte varför styret envisas med att vilja ha friskolor i vår kommun. Det hade blivit samma problem i Siggbo som det hade blivit med Centralskolan, säger Viktoria Söderling (S), oppositionsråd i Tierp.
– Det finns inte heller någon fördjupad utredning eller analys av hur en friskola i området skulle bli. Det är väldigt märkligt.
På tisdagens kommunstyrelsesammanträde röstades styrets förslag igenom när det gäller Centralskolan. I september tar kommunfullmäktige ställning i frågan.