Centralskolan har länge haft stora problem med utdömda lokaler. Därför har kommunfullmäktige beslutat om att bygga en ny skola i stället för att renovera befintliga byggnader.
– Vi blev jätteglada för det. Äntligen skulle vi få en ny skola och vi kan fokusera på verksamheten i stället för att behöva bekymra oss om de dåliga lokalerna, säger Frida Kjetselberg, rektor på Centralskolan.
Kommunen har gett skolpersonalen en tidsplan där det står att nya skolan ska vara klar 2028. Men innan de över 600 eleverna i årskurs F-9 får en ny skola behöver många frågetecken rätas ut. Till att börja med är det oklart vem som kan och vill bygga skolan, som beräknas kosta över 500 miljoner kronor att iordningsställa. Kommunen undersöker nu förutsättningarna för att låta en privata aktörer både bygga, driva och äga skolan.
– Det här är ett jätteproblem. Risken finns att segregationen i Tierp ökar och insynen i verksamheten minskar om Centralskolan blir privat. Dessutom kan det bli dyrare för kommunen i slutändan eftersom planeringen försvåras och elevpengen direkt blir en avgift till friskolan, säger Frida Kjetselberg.
Kommunens alla 16 rektorer har därför, för första gången någonsin, gjort gemensam sak och skrivit ett öppet brev till politikerna. Där lyfts deras oro fram och uppmaningen är att kommunen ska fortsätta äga sina skolor. Men det är inte bara skolpersonal som är kritiska till planerna för Centralskolan. Emma Kjellerby har dottern Ellie i förskoleklass och sonen Viggo i årskurs sju på Centralskolan.
– Ett privat företag vill göra vinst och har främst fokus på det. Jag är rädd för att mina barn inte får den undervisning de behöver när det ska snålas in på pedagoger och lärare. Kommer elever med specialdiagnoser få det stöd som behövs om skolan blir privat? säger Emma Kjellerby.
Sonen Viggo trivs bra på Centralskolan och lyfter fram sina klasskompisar och lärare. Han berättar att eleverna inte brukar diskutera Centralskolans framtid, men att han ändå funderat lite på hur det kommer att bli.
– Det är synd om rektorn Frida inte kommer att fortsätta. Hon är jättebra, försöker alltid lösa problem som uppstår på skolan och pratar mycket med oss elever.
En annan förälder som är orolig över hur det kommer att bli är Anton Alesson med sonen Milton och dottern Samantha på Centralskolans lågstadium. Han hade tidigare barnen på förskolan Vallskoga, som under bygget av den nya förskolan, under många år höll till i tillfälliga baracker.
– Det är inget jag vill uppleva igen. Jag förstår inte hur kommunen ska få plats med alla elever under tiden Centralskolan byggs. Det blir problematiskt med trånga baracker när elever har behov av lugn och ro eller att få röra på sig, säger han.
Den 23 april ska Centralskolans öde tas upp i kommunfullmäktige.
– Jag kan förstå rektorernas oro om segregation, men en privatskola kan även leda till att klyftorna minskar. Det beror mycket på hur man arbetar i skolan, säger Lotta Carlberg (C) ordförande i utskottet barn, utbildning och kultur.
– Kommunens låneutrymme räcker inte till för att täcka byggkostnaderna. Därför vill vi nu se om en privat aktör kan ta stå för den delen och sedan hyra ut lokalerna till ett skolföretag. Jag tror inte att det upplägget blir dyrare för kommunen utan vår skolpeng till ett privat företag lär bli lika stor som driftskostnaderna för en ny kommunalskola.