Lösningen för segregerad skolmiljö – bygg bort den

Kommunens förhoppning är att en mer medveten bostadsplan ska jämna ut skillnader i skolorna.

Grundskolorna i Tierps kommun behöver bli mindre segregerade enligt en ny rapport. I exempelvis Aspenskolan och Örbyhusskolan är behörigheten till gymnasiet lägre än i en del andra skolor.

Grundskolorna i Tierps kommun behöver bli mindre segregerade enligt en ny rapport. I exempelvis Aspenskolan och Örbyhusskolan är behörigheten till gymnasiet lägre än i en del andra skolor.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Tierp2021-05-26 14:04

Sedan 2019 har Tierps kommun haft i uppdrag att genomföra en skolutredning för att se över grundskolans organisation och hur den kan bli bättre. Man hoppas kunna minska skolsegerationen bland annat med hjälp av en bostadsplan. 

– Det finns många delar i rapporten som hänger ihop och som är viktiga att belysa. Segregation finns i hela kommunen men då den skiljer sig mellan de olika grundskolorna, säger Lotta Carlberg (C), ordförande i utskottet för barn och ungdom.

Från början var det tänkt att skolutredningen skulle vara färdigställd redan i december förra året, men man valde att förlänga utredningen fram till och med september i år. Kommunen har även fått en ny skolchef, Per Angemo, som tillträde i april 2020. 

I och med detta så kommer man ha möjlighet att ha med kommunens senaste rapport om hur bostadssegregationen ser ut i åtanke under arbetet med själva utredningen då den även påverkar hur segregationen ser ut i skolan. 

Hur ska man arbeta för att minska skolsegregationen?

– Det är ett långsiktigt arbete och det vi arbetar med just nu är att ta fram en ny översiktsplan om hur bostadsbyggandet kommer se ut i framtiden i hela kommunen, säger Carlberg.  

Det är nämligen vilken del i kommunen som man bor i som sedan avgör vilken skola man placeras i. I dag finns det elva grundskolor i Tierps kommun fördelade på tio orter runt om i kommunen. Dessa skolor är i sin tur uppdelade i rektorsområden vilket innebär att elever ofta går i den skola som de geografiskt sett tillhör. 

Centralskolan har främst elever från norra delen av Tierps tätort men ingår i samma rektorsområde som exempelvis Månkarbo. Samtidigt går elever från Söderfors i Aspenskolan i Tierp tillsammans med elever från södra delen av Tierps tätort, de två socioekonomiskt mest utsatta delarna i Tierp enligt kommunens analys. 

Rapporten visar även på att behörigheten till gymnasieskolan är lägre i Aspenskolan samt i Örbyhusskolan i jämförelse med exempelvis Centralskolan. Så genom att bygga fler hyresrätter i ett villaområde hoppas man att minska den segregation som finns, och att det sedan påverkar kommunens grundskolor. 

Redan nu arbetar kommunen även kortsiktigt med frågan.

– Vi tittar vilka resurser som behövs på respektive skola då behoven kan se olika ut. Till exempel så ska det finnas extra resurser till de elever som behöver det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!