Rekordhögt antal anmälningar om barn som far illa

Orosanmälningar när det gäller barn och unga ökar i länet. I Tierp har det aldrig varit så många som nu – framför allt är det skola och polis som larmar om att de yngre far illa.

"Idrottsföreningar borde bli bättre på att anmäla", säger Hilda Degeryd arbetar mycket med barn och unga i länet.

"Idrottsföreningar borde bli bättre på att anmäla", säger Hilda Degeryd arbetar mycket med barn och unga i länet.

Foto: Anna Bredberg

Tierp2023-09-18 11:00

En rapport från i år visar att länets unga mår allra sämst i just Tierp.

– Psykisk ohälsa är väldigt utredd bland unga generellt i landet. Men orsakerna till att Tierp sticker ut är nog flera. Det är en socio--ekonomisk utsatt kommun, som ligger mellan Gävle och Uppsala och därmed får en del av storstädernas problematik, säger Malin Edin, kurator på Centralskolan i Tierp.

På skolan arbetar två kuratorer, varav en är anställd på 50 procent av socialtjänsten sedan i juni förra året. Uppdraget är att stötta elever som behöver hjälp och se till att deras skolgång blir så bra som möjlig. Men kuratorerna ska även fånga upp unga som far illa och om socialtjänsten bör kopplas in. 

– Det är viktigt med tidiga insatser. Därför måste skolan ha ett bra och nära samarbete med socialtjänsten, polisen och andra aktörer, säger Malin Edin. 

undefined
"Vi har inget val, vi måste anmäla" säger polisen Hilda Degeryd.

Hon är skyldig att göra orosanmälningar när hon misstänker att nån elev far illa av till exempel destruktiva hemmiljöer, droger, kriminalitet, psykisk ohälsa eller övergrepp.

– Det är svårt att säga vilka orsaker till anmälan som är vanligast här, men känner jag en oro så är det viktigt att fånga den. Givetvis diskuterar jag med kollegor men det är betydelsefullt att lita på min egen professionella uppfattning.

I Tierp har antalet anmälningar ökat stadigt och under årets första halva är de fler än någonsin tidigare. Liknande tendens syns i övriga länet och på många andra håll i landet. Framför allt har anmälningar från skola och polis ökat markant.

– Vi har ett jättebra samarbete nu med socialtjänsten. Jag vet inte hur man jobbade för 10-15 år sedan, men nu har vi ett uttalat fokus på att fånga upp unga som vi träffar på i vår vardag och som vi misstänker far illa, säger Hilda Degeryd, områdespolis i Uppsala och Knivsta som arbetar mycket med barn och unga. 

undefined
Orosanmälningar när det gäller barn och unga har aldrig tidigare varit så många som de är nu i Tierp. Framför allt är det polis och skola som anmäler.

Men om det är anledningen till ökningen av anmälningar är inte heller helt lätt att avgöra. Det verkar vara en kombination av att många unga faktiskt mår väldigt dåligt och att fler tagit till sig information om hur man går till väga vid oro.

– Vi har tydliga riktlinjer och rutiner nu hur vi ska göra för att socialtjänsten ska kopplas in. Men vi ser också att många unga for illa av pandemin på olika vis. De blev isolerade, kom av sig med sina aktiviteter som ställdes in och många har inte kommit gång med det igen.

Hilda Degeryd skulle gärna se att idrottsföreningar också blev bättre på att orosanmäla, till exempel om någon är aggressivt utåtagerande. Samtidigt har hon förståelse för att privatpersoner kanske drar sig för att anmäla.

– Man kanske tänker att man sviker ett förtroende eller drar igång en för stor apparat när socialtjänsten kopplas in. Det är lättare för mig och andra yrkespersoner, vi har inget val, vi måste anmäla, säger Hilda Degeryd.

Så gör du 

Alla rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten. Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga (skola, hälso- och sjukvård och polis till exempel) är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa. Om du misstänker eller känner till att ett barn far illa ska det i regel anmälas till socialtjänsten i den kommun där barnet bor. Kontakta den kommun det gäller för att gå vidare.

Källa: Socialstyrelsen

Så har det ökat i länet

Antal orosanmälningar i länet

Kommun 2023 (till aug) 2022 2021 2020 2019

Enköping: 1925 2796 2758 2349 2621

Heby: 315 527 434 405 340 

Håbo: 981 1408 1204 1134 872

Knivsta: 618 897 766 869 654

Tierp: 1388 2131 2075 1800 1792

Uppsala: 7889 10488 10164 9418 8636

Älvkarleby: 501 661 697 732 585

Östhammar: 716 944 982 973 767

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!