Tjejer i Tierp mår sämst – kommunen ber om hjälp

Tjejerna i Tierp mår sämst i Uppsala län, enligt Region Uppsalas undersökning av ungas hälsa. Orsakerna kan bland andra vara familjesituationen, mobbing och ekonomin, bekräftar Tierps kommun. Nu vill kommunen bryta den nedåtgående spiralen.

Högstadieelever, särskilt tjejer, mår dåligt enligt regionens nya undersökning. Men varför det är så och vad man ska göra åt det finns det olika uppfattningar om.

Högstadieelever, särskilt tjejer, mår dåligt enligt regionens nya undersökning. Men varför det är så och vad man ska göra åt det finns det olika uppfattningar om.

Foto:

Tierp2023-05-23 16:30

Det finns flera anledningar till att unga Tierpsbor mår dåligt, vilket kartlades i regionens undersökning. Här svarade endast 52 procent av tjejerna att de mådde "bra" eller "mycket bra".

Nu bjuds kommunens ungdomar in för återkoppling i Aspensskolans aula den 29 maj.

– Syftet är också att ha ett första samtal med de unga om hur de vill bli delaktiga i det fortsatta arbetet för att förbättra tillvaron för alla unga i Tierps kommun. Kommunen behöver deras hjälp för att förstå orsakerna bakom resultatet i enkäten, och deras hjälp att utforma arbetet för att vända utvecklingen, säger kommunens kommunikationschef Joachim Stormvall.

De unga behöver hjälpa beslutsfattarna att förstå problematiken och vilka insatser som behövs, menar han.

Kommunen jobbar också för ökad skolnärvaro.

– Vi jobbar med en plan för ökad skolnärvaro och digitala system för att följa upp närvaro och göra utredningar när det kommer till frånvaro. Under våren har vi på olika sätt uppmärksammat vikten av att fokusera på närvaron på rektorsträffar, professionsträffar och arbetat med hela elevhälsan för att hitta sätt att öka skolnärvaron. Det handlar bland annat om att hitta tidiga insatser och involvera vårdnadshavare och personal. Arbetet följs också upp i det systematiska kvalitetsarbetet.

Kommunen satsar också på fler kuratorer.

– Grundskolan har förstärkt med fem kuratorer vilket innebär en fördubbling. De nya tjänsterna har ett särskilt uppdrag när det gäller att överbrygga området mellan skola och socialtjänst. 

undefined
Joachim Stormvall är kommunikationschef i Tierps kommun.

Kuratorerna jobbar med individ- och familjeomsorgen för att fånga upp, identifiera, följa, överbrygga och motivera barn och vårdnadshavare att söka hjälp samt att arbeta för att motverka stigmat i att söka hjälp.

Dans för hälsa erbjuds också till tonårstjejer med symtom på psykisk ohälsa.

– Dans för hälsas metod baseras på forskning och beprövad erfarenhet. Det är en metod för att stärka psykiskt välbefinnande hos unga som nu används över hela landet.

Sju tonårstjejer deltar just nu i Dans för hälsa, som funnits i Tierp sedan 2018.

Kommunen har också en ny app, ”Ung i Tierp", där man kan få råd kring vad man som ung kan göra för att må bra. 

Har ni råd till föräldrar, hur ska de bemöta sina ungdomar som inte mår bra?

– Det är viktigt att visa empati, lyssna aktivt och erbjuda stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!