Ivan nära att dö efter tre operationer

Ivan Hägerström opererades för gallblåseinflammation på Akademiska sjukhuset i höstas, en operation som resulterade i ytterligare två operationer som gav upphov till fler komplikationer och misstag från sjukhusets sida. Nu har ärendet tagits vidare till patientnämnden.

Väl hemma märker Linnea att Ivan fortfarande har kvar två kanyler i armen som vårdpersonal glömt att ta bort.

Väl hemma märker Linnea att Ivan fortfarande har kvar två kanyler i armen som vårdpersonal glömt att ta bort.

Foto: Privat

Tierp2021-01-31 10:00

Det har varit en tuff höst och vinter för paret Linnea och Ivan Hägerström från Hållnäshalvön. Det är först nu efter flera månader, som de har haft tid och möjlighet att reflektera över vad de har varit med om. 

– Vi är glada att Ivan lever, och nu har han äntligen börjat träna och gå med rullator. Men han är trött. Det som har varit svårt är att få se sin man vara så sjuk, berättar Linnea Hägerström.

Ivans sjukdomshistoria började redan hösten 2019 då han började må allt sämre. Paret besökte då Tierps vårdcentrum som gav Ivan en remiss till urologen där han diagnostiserades med gallblåseinflammation. I samband med detta skrevs det ut antibiotika till Ivan. 

LÄS MER: Akademiska sjukhuset svarar på frågor från UNT.

I slutet av oktober i fjol sökte paret återigen vård på Tierps vårdcentrum. Då Ivan inte hade feber skickades han hem. Några timmar senare ringde hans fru 112 då makens smärta bara blev värre. Ivan hämtades med ambulans och fördes till Akademiska sjukhuset där han lades in på kirurgavdelningen. 

undefined
Ivan Hägerström strax efter det att Tierps vårdcentrum skickat hem honom. Senare samma dag förs Ivan med ambulans till Akademiska sjukhuset där han opereras akut.

Några dagar senare opererade man bort Ivans gallblåsa, och det var efter detta som komplikationerna hopade sig, och det redan samma kväll när Linnea försökte ta reda på var Ivan låg på sjukhuset. 

– Vanligtvis brukar man ringa de anhöriga när någon har opererats, men det var ingen som hörde av sig till mig. När jag väl ringde och försökte ta reda på var han låg så var det ingen som visste det.

Till slut fick Linnea reda på att nyopererade Ivan hade flyttats från kirurgen till ett behandlingsrum på ortopeden. Anledningen var brist på sängplatser.

Under natten och morgonen berättar Linnea att Ivan hade ringt henne vid flera tillfällen då han varit orolig och känt att han hade svårt att andas. 

undefined
Parets hund välkomnar Ivan med kärlek när han äntligen kommit hem igen.

– Jag ringde och pratade med en sköterska och sa till dem att de måste gå in till honom då han hade tungt att andas.

Någon dag senare, i början av november, hittade personalen Ivan liggandes medvetslös i sin säng. Ivan opererades akut och man fann att han hade 1,7 liter blod i magen. En komplikation hade uppstått i samband med att de opererade bort hans gallblåsa, hans lever hade blivit rispad och det hade blivit en så kallad ruptur i levern. Information som Linnea fått till sig efter att ha läst hans journaler från sjukhuset.

– Jag kommer aldrig glömma det trauma som jag fick när de ringde 23 minuter över elva och berättade att han var medvetslös. 

– De har inte hanterat honom som man ska, hade han fått ligga kvar på kirurgen så hade det här kanske aldrig hänt eftersom att nyopererade patienter ska placeras där och inte någon annanstans. 

Efter operationen placerades Ivan i respirator. Avslutningsvis genomförde man den tredje och sista operationen på Ivan då man tog ut de bukdukar man opererat in i hans mage för att kunna kontrollera blödningen. 

undefined
Väl hemma märker Linnea att Ivan fortfarande har kvar två kanyler i armen som vårdpersonal glömt att ta bort.

I mitten av november fick han äntligen komma tillbaka hem. Väl hemma så upptäckte Linnea att Ivan fortfarande hade kvar två kanyler i armen. Kanyler som vårdpersonal glömt att ta bort.  

Paret har tagit ärendena vidare till patientnämnden där de framför sina klagomål mot Tierps vårdcentrum samt kirurgi- och ortopedi på Akademiska sjukhuset.

– Jag vill få svar på varför allt blev så som det blev så att det inte händer någon annan person nästa gång. 

Patientnämnden

Patientnämnden är en fristående och opartisk instans som enligt lag ska finnas i alla regioner.

Patientnämnden gör inga egna medicinska bedömningar och tar inte heller ställning till om vårdgivaren har gjort rätt eller fel. Syftet är istället att beskriva, informera, reda ut och förklara, och på så sätt bidra till att patienter och vårdgivare förstår varandra bättre.

Källa: Patientnämnden

Karta: Hållnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!