Ivans fru, Linnea Hägerström, är kritisk till hur Akademiska sjukhuset vårdade hennes man efter hans operation. Synpunkter som hon även framfört till berörda avdelningar genom patientnämnden.
I början av året fick Linnea äntligen svar från kirurgen, en av de avdelningarna som hon kritiserat efter det att Ivan omplacerats till ortopeden efter sin operation då det inte funnits tillräckligt med sängplatser på kirurgen. När Linnea sedan ringde sjukhuset så visste sjukhuspersonalen inte var hennes man låg någonstans.
I skrivelsen till paret ber man om ursäkt och menar att man försöker att undvika flytta patienter som redan har blivit inlagda på en avdelning. När detta ändå händer ska de självklart informera anhöriga om läget, vilket man tyvärr har missat denna gång.
Linnea menar även att hon tror att Ivans komplikationer kunde ha undvikits om han fortsatt att vara inlagd på kirurgen efter operationen.
Tidningen har varit i kontakt med Akademiska sjukhusets chefsläkare Göran Günther, som har svarat på våra frågor via mejl. Då han inte kan kommentera enskilda patientfall har vi ställt generella frågor.
– Att flytta en patient till annan enhet innebär inte någon särskild risk för patientsäkerheten. Det kan ske av medicinska skäl, men också vid omfördelning av resurser. Var patienten ligger framgår tydligt i det administrativa IT-systemet som personalen har tillgång till, skriver Göran Günther.
Det verkar handla om en resursfråga, att det är brist på sängplatser. Hur ska man lösa detta?
– På grund av pågående covid-19-pandemi är sjukhuset kraftigt belastat vilket innebär att tillgången på vårdplatser kan variera. Detta hanteras fortlöpande dygnet runt, både på kort och lång sikt. Tillgänglig personalresurs påverkar också.
Finns det någon plan på att ändra rutinerna för att bättra på patientsäkerheten?
– Komplikationer riskerar alltid att uppstå efter kirurgiska ingrepp och tas då om hand av ansvariga läkare.
Hur kan man glömma att ta bort kanyler från en patients arm när de skickas hem, är detta ett tecken på slarv?
– Kanyler ska givetvis tas bort vid utskrivning och inte glömmas. Om/när så sker är det enbart fel och beklagligt.