– De här ledningarna är en del av ett av Svenska kraftnäts större investeringsprogram, som heter Nordsyd, säger Anna Isenberg, programledare för investeringspaketet Nordsyd på Svenska kraftnät.
Stamnätet för el i hela Uppsalaområdet behöver moderniseras. Dagens befintliga ledningar på 220 kilovolt (kV) ska ersättas med mer kapabla 400 kV-ledningar. Nuvarande ledningar som sträcker sig 16 mil och byggdes för runt 80 år sedan, ska bytas ut.
Kraftledningen löper från Mehedeby i Tierps kommun till Odensala i Sigtuna kommun, där en stor transformatorstation finns. Denna station, som just nu byggs ut kommer då bli en av landets största transformatorstationer.
Ledningarna ska vara helt klara 2032, och kommer att börja driftsättas i etapper med start 2028.
– Det är viktigt både för jobbskapande och den gröna omställningen, säger Anna Isenberg.
Hon förklarar att Uppsala län växer snabbast, med den högsta befolkningsökningen i landet för sjunde året i rad. Samtidigt råder det kapacitetsbrist i elnätet i hela Uppsalaområdet.
– Projektet är bra för företagsetablering och för jobb. Vi vet att både kommuner och företag vill att de här ledningarna ska komma på plats så fort det går. Vi håller tidtabellen så här långt.
Hur har miljöhänsyn tagits?
– Ledningarna kommer i stor utsträckning att följa gamla ledningsgator och befintlig infrastruktur, som exempelvis vägar. Vi har valt den sträckning som vi anser är mest lämplig baserat på utredningar om hur ledningarna kan få minst påverkan på boendemiljöer, produktiv skogsmark, friluftsliv och natur- och kulturmiljöer.
Blir elen billigare i och med detta projekt, Nordsyd?
– Elpris styrs av utbud och efterfrågan, och både elproduktion och överföringskapacitet är viktiga delar i ett framtida elsystem.
Varför heter projektet Nordsyd?
– Eftersom vi investerar i så kallade snittledningar som binder ihop våra norra landsdelar med de södra.
Hur ser kommunerna som berörs på projektet? Har det kritiserats?
– Vi vet att våra luftledningar påverkar omvärldsbilden, vilket kan skapa kritik kring våra förslag. Det är en naturlig del när avvägningar ska göras mellan nationella samhällsinvesteringar och lokala behov, säger Anna Isenberg.
Hon berättar att det har hållits myndighetsdialoger, samråd med markägare och ytterligare tre kompletterande samråd för specifika delområden.
– Vi har gjort anpassningar där det varit möjligt efter de yttranden som kommit in under samrådet, samtidigt som det är många intressen som ska balanseras. Alla yttranden har varit ett värdefullt bidrag i arbetet med valet av sträckning, säger Anna Isenberg.
Lars Ingeberg, näringslivschef i Tierp, berättar att kommunen har påtalat vikten av att dra ledningarna så att företagsetableringar kan möjliggöras. Tierps kommun har lämnat in två remissvar till svenska Kraftnät.
Tierps kommun har då framfört önskemål om bättre tillgänglighet till el, och att en transformatorstation etableras lokalt för att underlätta avtappning av el.
– Vi vill säkerställa att de nya ledningarna dras på ett bra sätt, exempelvis på rätt sida av motorvägen, och det verkar vara fallet nu. Det gör det enklare att integrera med vägar och en transformatorstation, säger han.
Projekt Nordsyd, som väntas pågå över 20 år, omfattar investeringar på cirka 75 miljarder kronor.