På torget säljs fisk i massor: "Påsken är laxens tid"

Det kommer en jämn ström med kunder till fiskevagnen utanför matvarubutiken i Tierp. I stort sett alla frågar efter lax i olika former. Påsken är en högtid för laxförsäljningen.

Lax är storsäljaren inför påsken och många andra delar av året. Men enligt Jocke Berg, fiskdräng hos Hållstrands fisk, så börjar gäddan bli rejält efterfrågad.

Lax är storsäljaren inför påsken och många andra delar av året. Men enligt Jocke Berg, fiskdräng hos Hållstrands fisk, så börjar gäddan bli rejält efterfrågad.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2022-04-14 18:00

Lars-Ivan Hållstrand från Hästskär utanför Skärplinge är fiskare i tredje generationen. Under många år har han stått inne i Tierps tätort och sålt egenfångad fisk. En av storsäljarna är laxen.

– Lax har alltid sålt bra, men på senare år har försäljningen ökat ytterligare, förklarar Lars-Ivan Hållstrand.

undefined
Fiskförsäljning inför påsk i Tierp.

Den lax han säljer är egenhändigt fångad vildlax från Bottenhavet.

– Vi har ett antal laxfällor som vi använder för vårt fiske, berättar han.

Irma Carlsson är en av alla som letat sig till fiskevagnen den här dagen. Hon förklarar att laxen är en självklar del på påskbordet.

– Jag köper laxen och gravar den själv. Så har jag alltid gjort. Men det är även viktigt att ha strömning till påsken. Den ska stekas och sedan läggas in med ättika, kaviar och dill – det är så gott, säger hon.

undefined
Påskförsäljning av fisk pågår. Bakom disken står Jocke Berg från Hållstrands fisk i Skärplinge och på andra sidan köparen Irma Carlsson.

Hans Hansson driver Älvkarleby vilt och fisk som har sin tillagningsfabrik i Skärplinge. Han delar Lars-Ivan Hållstrands uppfattning när det gäller påsklaxen.

– Tidigare var jul och midsommar de stora helgerna när det gäller laxförsäljning. Det säljs inte riktigt lika mycket lax till påsk som till jul, men midsommar och påsk är nu jämförbara, säger Hasse Hansson.

Själv levererar Hans Hansson cirka 4,2 ton förädlad norsk lax till matvarubutiker under påsken.

– Det är mycket och en viktig intäkt till verksamheten. Med start nu i påsk och fram till augusti har vi oftast en riktigt bra period när det gäller laxen liksom vid jul, säger han.

undefined
Utbud av fisk till påsken.

Det är Jordbruksverket som för statistik på hur mycket sjömat som konsumeras i landet. Enligt deras beräkningar äts det årligen knappt 130 000 ton sjömat i form av filéer, skalade och beredda produkter. Av detta står laxen för knappt 40 000 ton.

Jocke Berg har jobbat som fiskedräng åt Lars-Ivan Hållstrand i många år. Han konstaterar att laxen är nummer ett, men att det även finns andra arter som utmanar.

– Strömmingen vill många ha, men även på gäddan har efterfrågan ökat. Synd bara att gäddorna blir allt färre. Vi har framför allt märkt att det bland nyanlända finns ett väldigt stort intresse för gäddan som fyller den med kryddor och sedan ställer in den i ugnen, berättar Jocke Berg.

När tidningen lämnar Lars-Ivan Hållstrands fiskevagn är det kö.

– Det kommer att vara full fart till vi stänger och tar påskledigt om någon dag, säger Lars-Ivan Hållstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!