I Skärplinge används norsk lax

Möjligheten att kunna använda mera lokala råvaror samt utveckla nya smakar och produkter är det som driver fiskföretagaren Hans Hansson. I dag importerar han cirka 90 ton norsk fjordlax till sin verksamhet.

Hans Hansson importerar och förädlar årligen 96 ton till sitt företag i Skärplinge.

Hans Hansson importerar och förädlar årligen 96 ton till sitt företag i Skärplinge.

Foto: Kjell Sjöberg

Älvkarleby2019-04-13 12:00

I det gamla ysteriet i Skärplinge håller Hans Hansson till med sitt företag Älvkarleby lax och vilt. I dag förädlar han och de två anställda cirka 90 ton norsk fjordlax, årligen till olika typer av laxprodukter, som exempelvis smaksatt rökt lax, som säljs till matvaruaffärer.

– Vi jobbar både själva och tillsammans med bland annat SLU med förädling samt utveckling av olika produkter. I vårt arbete smaksätter vi laxen samtidigt som vi försöker behålla dess naturliga smak, förklarar Hans Hansson.

När han och en fiskekompis startade verksamheten 1988 var tanken en annan än det som är dagens verksamhet.

– Då var planen att vi skulle bygga upp en caféverksamhet i Älvkarleby där vi kunde bjuda på olika laxrätter. Det gjorde vi också, men verksamheten har växt fram till det här i dag, konstaterar Hans Hansson som även drivit turisthotellet i Älvkarleby samt flera andra hotell.

Han förklarar att företaget försöker ha en lokal prägel samt tänka ekologiskt och miljömässigt, både när det gäller råvaror, verksamhet och kunder.

Trots att det finns stora bestånd av lax i både närbelägna Östersjön och Daläven så importerar Hans Hansson i dag all lax från Norge. Även många andra företag i branschen väljer att göra samma sak.

Han konsterar att Östersjölaxen är tjänlig som människoföda, men att regelverk för export samt rekommendationer från Livsmedelsverket påverkar konsumtionen.

– Vi har i dag även en sådan debatt om gifterna i Östersjön och hur laxen där mår, att det inte skulle fungera att använda den i vår verksamhet, säger han.

Hans Hansson förklarar att han är medveten om att det även finns en debatt kring den norska laxen och hur den föds upp. Han konstaterar att det finns både bra och dåliga uppfödare.

– Vi försöker vara noggranna när det gäller vilka vi ska samarbeta med. Vi undersöker bland annat vilka näringsämnen samt vilken föda som används. Samt att laxen föds upp i bassänger och inte direkt i havet, vilket är bättre då det inte har en lika stor miljömässigt påverkan, förklarar Hans Hansson.

Däremot när det gäller abborre, gös och gädda så köper Hans Hansson upp den från fiskare i norra Uppland.

– De här arterna är inte lika utsatta för miljögifter som laxen, menar Hans Hansson.

I dag säger både myndigheter och organisationer på området att laxen i Östersjöregionen inte är tjänlig som människoföda.

– Det pågår diskussioner på olika nivåer om vilka åtgärder som krävs när det gäller laxen i Östersjön och vad som måste göras för att ska kunna använda den. Men det är nog ett långt arbete innan vi kan börja använda Östersjölaxen igen, säger Hans Hansson.

Älvkarleby lax och Vilt

Omsättning: 3,5 miljoner. Cirka 95 procent av omsättningen avser laxförsäljning och 5 procent försäljning av vilt.

Ägare: Företaget ägs av Hans Hansson och nio mindre ägare.

Aktuellt: Debatten kring Östersajölaxens status gör att Hans Hansson i dag importerar och förädlar norsk fjordlax till sin verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!