Twitchprofilen från Tierp – har 10 700 personer

Många älskar tv- och dataspel. Färre har det som huvudsaklig syssla. Men Hampus Berger i Tierp har gjort det till sitt jobb. "Jag älskar spel", säger han.

"Path of Exile" är spelet som Hampus "BergerBrush" Berger blev känd för att sända live. Det är mycket teknologi bakom hela operationen med livesändning. Med vissa delar har Hampus tagit hjälp av sin pappa och bror som driver medieföretaget FlexiMedia i Tierp.

"Path of Exile" är spelet som Hampus "BergerBrush" Berger blev känd för att sända live. Det är mycket teknologi bakom hela operationen med livesändning. Med vissa delar har Hampus tagit hjälp av sin pappa och bror som driver medieföretaget FlexiMedia i Tierp.

Foto: Oscar Söderman

Tierp2022-11-13 21:00

– Det enda jag har gjort sedan jag var liten är att spela, spela och spela, säger Hampus Berger när UNT möter honom i hans lägenhet i centrala Tierp.

Med 10 700 följare på streamingplattformen Twitch är Hampus mer känd under sitt alias "BergerBrush".

Han har sedan 2016 tjänat pengar på att spela datorspel hemma i sin lägenhet och sända ut spelsessionen live till sina tittare runt om i världen. Med en kamera riktad mot sig fångar han upp sina egna reaktioner på vad som händer i spelet.

Hampus och publiken kan också interagera via en chatt.

– De är underbara, ibland sänder jag bara för att umgås.

undefined
Så här kunde en vanlig arbetsdag se ut för Hampus. Mikrofonen i högsta hugg och en webbkamera riktad mot sig under hela sändningstiden. Han streamade ofta på kvällar, nätter och helger eftersom det är tiden då flest personer runt om i världen är tillgängliga.

Snittåldern på "BergerBrush" publik är 25-30 år, enligt Hampus Berger. De som gillar det han gör kan gå in och donera pengar till kanalen, något som har varit en viktig del av Hampus inkomst. Han liknar konceptet med Netflix.

– Med Netflix betalar man för att få underhållning, det är samma sak med Twitch.

undefined
Hampus har låtit tillverka merchandise, ("merch") som han bland annat har skickat till sina mest trogna följare från runt om i världen.

En gång blev "BergerBrush" av slumpen funnen av en av världens största Youtube-profiler, MrBeast. Världskändisen hade då ett koncept där han gick in på slumpmässiga Twitch-kanaler och donerade pengar. Hampus fick 20 000 kronor och blev överlycklig.

Att leva ut sin dröm är dock inte alltid en dans på rosor. Det har varit många obekväma arbetstimmar och prestationsångest. Inkomsten har varit oberäknelig.

– En gång i månaden körde jag en 24-timmars-stream, ibland längre. Utan rast, bortsett från toalettbesök. Det gjorde jag i två och ett halvt år.

undefined
I kontorsrummet hemma i Tierpslägenheten sitter Hampus och Emma numera och pluggar på vardagarna. Bakom Hampus syns en uppfällbar green screen, samma teknologi som används när en meteorolog presenterar vädret under en nyhetssändning på tv.

Eftersom streaming är ett sådant oförutsägbart levebröd har Hampus beslutat att lägga livesändningarna på hyllan.

Nu satsar han istället på att arbeta med spel bakom kulisserna genom att utbilda sig till spelutvecklare.

– Jag har lagt ner många timmar i spel, jag vet hur de fungerar och känner mig redo att göra egna.

Tillsammans med sambon Emma Granbäck började han i höstas plugga Spelprogrammet med inriktning grafik på Södertörns högskola i Stockholm.

undefined
Hampus och Emma har varit tillsammans i sju år. På sig har Hampus sin partnertröja som han fick på ett Twitch-konvent i Amsterdam i somras, Emma representerar BergerBrush med sin tröja.

Sverige har flera framgångsrika företag som skapar internationella storspel. Bara i Uppsala finns ett 30-tal olika aktörer som tillverkar spel.

Företaget Machine Games arbetar till exempel för tillfället med ett spel om filmkaraktären Indiana Jones, som ägs av giganten Disney.

– Det har varit populärt att spela länge, men nu är det även populärt att göra spel. Det kommer bli hård konkurrens i framtiden, säger Hampus "BergerBrush" Berger.

undefined
Hampus fick en gång en kommentar i sin chatt att han var röd som en tomat. Han annamade det och gjorde frukten till sin grej. Nu är Hampus logotyp en tomat, han kallar dessutom sina följare för "Tomater".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!