För någon vecka sedan fick sjuksköterskorna, Malin Öberg och Sandra Beime, som arbetar på det aktuella boendet, alltså erbjudanden från kommunen att gå tidigare med bibehållen lön.
– Jag fick en upplevelse av att de ville försköna erbjudandet, att vi skulle må bra och få en möjlighet att ladda batterierna inför en omstart på en ny arbetsplats, säger sjuksköterskan Malin Öberg.
Malin har tidigare arbetat som undersköterska på boendet under flera år, tills nyligen då hon valde att vidareutbilda sig till sjuksköterska. Dock så valde att hon att säga upp sig efter att ha arbetat som sjuksköterska knappt ett år på grund av den dåliga arbetsmiljön.
Malin har precis som flera övriga kollegor försökt att framföra de brister som funnits på arbetsplatsen, men hon upplever att hon inte fått något gehör från ledningen.
Hon valde att tacka ja till erbjudandet.
– Jag upplever det som att ledningen tycker att det är skönt att jag slutar då de kan sopa problemen under mattan och så tror de att jag ska glömma allt. Det kommer jag inte göra.
En känsla som hennes tidigare Sandra Beime kollega kan relatera till. Hon, å andra sidan, valde att tacka nej till Tierps kommuns erbjudande.
– Jag kände att ledningen gjorde så här mot mig för att de inte ville ha kvar mig på arbetsplatsen. Men då kände jag att jag ville vara kvar. Dels för mina patienter, dels för omvårdnadspersonalen. De har redan blivit av med flera kollegor redan, säger Sandra, som fortsätter att arbeta som specialistsjuksköterska under hela uppsägningstiden.
– Jag ville avsluta på ett bra vis och finnas kvar för att försöka introducera och stödja de nya sjuksköterskor som kommer finnas på plats. Sedan vill jag se till att patientsäkerheten fortsätter att fungera.
Malin Öberg och Sandra Beime är två av totalt fyra sjuksköterskor som valt att säga upp sig eller begärt förflyttning från enheten på grund av den arbetsmiljön.
Malin har nu lämnat enheten för gott.
Hur känns det att gå tidigare med tanke på allt som har hänt den senaste tiden?
– Det är klart att det inte känns bra, och det är väl också anledningen till att jag slutar. Jag kan inte stå för den vård vi ger idag. Hade jag orkat så hade jag också stannat kvar, men jag behöver tänka på min egen hälsa då jag inte mår bra av att arbeta där, säger Malin Öberg.
Sandra Beime kommer arbeta kvar tills i mitten av maj efter att ha arbetat på boendet i över tre år.
Hon är orolig för att det kan komma att fortsätta vara hög personalomsättning när hon väl lämnar enheten för sitt nya arbete.
– För mig är det viktigt att vårda relationen till de äldre då de är väldigt sköra. Det är just relationen som gör att det kan vara patientsäkert då man kan göra en värdering av det man ser. De äldre kan inte alltid tala för sig själva, säger Sandra.
– Alla vi sköterskor har brunnit för enheten och tycker att det har varit roligt att arbeta där oss sjuksköterskor emellan. Så vi tycker att det är väldigt tråkigt arbetsplatsen. Men så som situationen är nu så går det inte att vara kvar längre tyvärr.
Både Malin Öberg och Sandra Beime har blivit erbjuden nya tjänster inom sjukvården och kommer snart börja arbeta i en av grannkommunerna.