Våren 2022 tog Aydan Öhlén över det populära Lövstabruks värdshus, lockad av dess vackra 1700-talsmiljö och en dröm om att åldras på denna historiska plats.
– Jag ville driva värdshuset, det är ett fantastiskt ställe. Jag trodde att jag skulle bli kvar länge. Jag har lagt ner mycket pengar, 800 000 kronor. Jag investerade mycket, köpte madrasser, lakan, handdukar, och annat, säger Aydan Öhlén.
De första månaderna var framgångsrika, men när hösten och vintern nalkades minskade intäkterna avsevärt. Aydan Öhlén konfronterades med stark konkurrens från omgivande konferensanläggningar som slott och herrgårdar. Värdshuset har begränsade konferensfaciliteter och mindre attraktiva rum som gjorde det svårt att locka företagskunder.
Värdshuset, bestående av fyra gamla byggnader inklusive en länga, behövde omfattande renoveringar. Lövstabruks förvaltare, Statens Fastighetsverk, renoverade badrummen, men Aydan Öhlén var ovillig att göra större renoveringar i resten av rummen, eftersom hon bara hyrde fastigheten.
Ekonomiskt var situationen ansträngd. Trots en relativt låg hyra på 21 000 kronor per månad, uppgick elkostnaderna till cirka 300 000 kronor årligen.
– Detta berodde på att byggnaderna endast hade direktverkande eluppvärmning och saknade moderna värmealternativ som bergvärme.
Hennes ursprungliga förslag till Statens Fastighetsverk – att enbart hyra värdshuset och det angränsande huset med sju dubbelrum godkändes till slut – men vid det laget hade hon redan beslutat sig för att avsluta sitt kontrakt. Hon insåg att den rådande lågkonjunkturen, med minskade bokningar för fester och à la carte, samt frånvaron av evenemang under de kallare månaderna gjorde det ohållbart att fortsätta.
I september 2023 lämnade Aydan Öhlén värdshuset för att återvända till sin hemort, Bålsta, där hennes familj är välkänd. Hon är nämligen dotter till före detta ägaren av en av Bålstas äldsta konferensanläggningar.
I den äldsta delen av tätorten, i Gamla Bålsta, driver hon nu ett café, Skafferi Mazarin, och en cateringverksamhet, och fortsätter sin resa i restaurangbranschen.
För den som övertar Lövstabruk värdshus ger Aydan Öhlén ett råd:
– För att lyckas krävs mer än säsongens charm, det krävs investeringar i faciliteter och Lövstabruk måste ha evenemang för att locka gäster året runt.