Hon tog över populära Lövstabruks värdshus

Aydan Öhlén är dotter till före detta ägaren av en av Bålstas äldsta konferensanläggningar. Hon är uppväxt inom branschen, men när pappan dog ville hon inte syssla med det igen. I dag satsar hon på något nytt – med Lövstabruks värdshus.

Lövstabruks värdshus ägare Aydan Öhlen.

Lövstabruks värdshus ägare Aydan Öhlen.

Foto: Jeanina Santiago

Tierp2022-05-08 21:00

54-åriga Aydan Öhlén arbetade tidigare för familjeföretaget Bålsta Gästgiveri, som var ett av Sveriges minsta konferenshotell på 1980-talet.

– Mina föräldrar hade det i 34 år. Men när pappa dog sålde mamma det. Och jag tänkte att jag aldrig mer skulle jobba inom branschen.

Så hon startade ett kafé i Kungsängen, och jobbade även som kock på ett äldreboende och på sin kusins restaurang i Bålsta. Men ibland saknade hon det liv hon en gång hade. 

– Ibland Googlade jag på restauranger. Och så såg jag att Lövstabruks värdshus var till salu.

Värdshuset stängdes ner i augusti efter att den före detta ägaren drabbades av sjukdom.

undefined
Hon skrev kontrakt i januari och började då ordna möbler och inredning.

Aydans familj bor långt bort, på en liten gård i Bålsta, cirka 15 mil med bil från Lövstabruk. Men den vackra och lugna 1700-talsmiljön tilltalade henne. Hon kan se sig själv åldras på Lövstabruks värdshus.

– Just så här är det ju fantastiskt, säger hon och tittar ut genom fönstret med vyn mot Lövstabruks herrgård.

Hon skrev kontrakt i januari och började då ordna möbler och inredning. Den 1 mars fick hon nyckeln och 25 mars öppnade värdshuset med sopplunch vissa dagar.

– Den före detta ägaren hade lunchservering, men jag vill inte ha öppet varje dag. Jag vill inte satsa helt på grund av att jag inte bor här, så det blir istället á la carte på helgerna. 

undefined
”Just så här är det ju fantastiskt, säger hon och tittar ut genom fönstret med vyn mot Lövstabruks herrgård”, säger Aydan Öhlén.

Men på sommaren – från midsommardagen till augusti – är det öppet varje dag. Hon kommer att ta med sig sina husdjur – åsnor – som får bo i ett litet stall.

Redan nu får hon bokningar från kulturföreningar, byns gymnastikgrupp och Svenska kyrkan. Men hon fick ett smakprov på hur populärt värdshuset är under påsken, i samband med konstrundan Konst på väg.

– Jag tänkte att det kanske kommer lite folk, men det var tusentals, sjukt mycket kunder! Jag höll på att bryta ihop, det var kaos. Vi fick chock, det var kö. Maten tog slut och min man fick åka till Uppsala för att köpa mat. Vi fick säga nej till gäster, så en del fick åka till Skärplinge. Men vi fick träning. Så mycket folk kan det komma på sommaren.

undefined
Den vackra och lugna 1700-talsmiljön tilltalade henne. Hon kan se sig själv åldras på Lövstabruks värdshus.

Hon räknar med att hundratals gäster kan komma på Lövstadagen och byns öldag.

Lövstabruks värdshus erbjuder också övernattning.

– Det blir mycket förfrågningar kring bröllop, då många gifter sig i herrgårdens orangeri. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!