Det råder bistra ekonomiska tider i landet och lagom till att vinterkylan slår till ordentligt blir det ännu kärvare för många hushåll i Tierp. Förra året höjdes fjärrvärmeavgiften i kommunen med 15 procent, från och med 1 januari 2024 höjs den med ytterligare 18 procent. För en villa blir det en ökning på ungefär 3 450 kronor per år.
– Det är flera faktorer till höjningen, bland annat det ekonomiska läget med lågkonjunktur och stora kostnadsökningar. Men framför allt har våra bränslekostnader stigit med 55 procent, säger Tomas Ulväng, vd för Tierp Energi & Miljö, Temab.
I huvudsak använder det kommunala bolaget skogsflis som bränsle och priset på det har gått upp rejält efter Ukrainakriget. Tidigare exporterades mycket av flisen från Ryssland och Belarus via Baltikum till Europa. Men nu köper Temab allt bränsle från de svenska skogarna.
– Stora mängder svensk flis exporteras och utbudet har minskat. Priset på skogsflis har stigit med ungefär 300 procent de senaste åren och vi måste parera det.
Hur tror ni Tierpbornas ekonomi påverkas av er höjning?
– Vi förstår att det blir en kännbar kostnad för hushållen i kommunen och därför har vi inte höjt mer än så här utan ser över våra kostnader på andra vis. Vi har dragit ned vinstkraven rejält och budgeterar med minusresultat.
Enligt Fastighetstidningen har landets fjärrvärmebolag höjt priserna med i genomsnitt 8 procent under 2023. UNT har tidigare rapporterat om höjningen i länets kommuner för nästa år.
– Temab har ingen elproduktion, likt Vattenfall i Uppsala som får in större intäkter med den verksamheten. Vi värmer bara upp vatten och måste höja mer än de elproducerande bolagen, säger Tomas Ulväng.
I Temabs utskick till hushållen står det att alla som vill kan förhandla enskilt med bolaget. Något som ingen gjort hittills i år.
– Jag tror att många har förståelse för avgiftshöjningen och har läst i tidningar om det ekonomiska läget. I lagen står att man ska ges möjlighet till förhandlingar men vi kan inte ge några specialpriser och rabatter till enskilda utan måste se till kollektivet, säger Tomas Ulväng.
Vilka är giltiga skäl till att få ned sin avgift i en förhandling med er?
– Det är en väldigt bra fråga. Jag har bara varit med om en förhandling tidigare. Då gick det mest ut på att vi redovisade våra kostnader och intäkter. För att visa att vi inte tar ut överpriser.