Naturskolan är en extra resurs för kommunens skolbarn där de på ett annorlunda och mer praktiskt vis lär sig mer om miljö ute i friska luften i stället för i skolbänken. Naturskolan ska inspirera, stödja och stimulera till mer kunskap om hållbar utveckling, men yngre elever lär sig även mer om till exempel matematik genom att göra en triangel, kvadrat eller rektangel av grenar.
– Vi är en väldigt viktig resurs och erbjuder en annan form av pedagogisk verksamhet än den som ordinarie skolan har. Det är fantastiskt att ta ut elever i naturen, ha lektionerna där samtidigt som de får röra på sig med mycket fysisk aktivitet, säger Katarina Larsson, pedagogen som var med och startade Naturskolan i Tierp.
Men tuffare ekonomiska tider väntar nästa år. Det framkommer i budgetförslaget som alliansen lagt fram för 2024–2026. Inflation, högre räntor, låg inflyttning och stigande kostnader för pensionsavgångar belastar ekonomin. Därför vill minoritetsstyret i Tierp avveckla Naturskolan.
– Det är skandal, oerhört dåligt för dagens unga. Risken finns att stillasittandet blir ännu större och elever inte få bekanta sig med den fantastiska skolarenan som naturen faktiskt är, säger Katarina Larsson.
– Dessutom förstår jag inte varför? Kommunens kostnader utgör betalning för 1,20 tjänst och en leasad bil. Vi har till exempel ingen egen lokal.
Enligt alliansen innebär Naturskolans avveckling en besparing på 800 000 kronor per år.
– Det kan låta lite, men för en kommun av Tierps storlek är det mycket pengar ändå och vi måste vända på varenda sten för att hålla ekonomin i balans. Det är extra viktigt i det tuffa ekonomiska läge som råder nu, men jag vill vara tydligt med att ingen anställd förlorar jobbet utan anställningarna är kvar inom kommunen, säger Sara Sjödal (C), kommunstyrelsens ordförande i Tierp.
Alla kommunens politiska beslut ska följa Agenda 2030, en plan för hållbar utveckling. Går inte det här emot det?
– Nej, Naturskolan har varit en guldkant på vår skolverksamhet. Enligt läroplanerna ska skolan främja lärande i naturvetenskap med till exempel friluftsaktiviteter och därför ligger ansvaret för dessa moment kvar på ordinarie skolverksamhet.
Katarina Larsson berättar att hon nyligen var inbjuden på länsstyrelsens årliga tankesmedja om friluftsliv som denna gång hölls i Tierp. Där lovordade politikerna Naturskolans verksamhet utan att berätta något om att de tänkte lägga ned skolan.
– Jag är jättebesviken på de som styr. Ingen har pratat med oss, det har inte varit någon dialog alls. I stället står de där och klappar händerna för vår verksamhet och nästa dag vill de avveckla oss, säger Katarina Larsson.
Sara Sjödal förstår besvikelsen men poängterar att sådana här beslut måste följa en given process.
– Vi politiker kan inte springa runt och prata om nedläggningar innan de som berörs får reda på det från rätt håll, alltså närmaste chefer och facket. Vi skickade ut budgetförslaget till facket dagen innan tankesmedjan så där står det om Naturskolan, säger hon.
– Sen kan jag hålla med om att tajmingen med länsstyrelsens temadag blev dålig. Jag kan fortfarande stå för att Naturskolan haft en bra verksamhet, men tyvärr måste vi spara pengar och därför blev den verksamheten bortprioriterad.
Kommunfullmäktige beslutar om partiernas budgetar 7 november.