Lagförslag: Gör det lättare att ta vinster från brott

Om en kriminell person kör runt i en dyr bil ska polisen få ta fordonet om det köpts för brottspengar. Det är följden av ett lagförslag som helt skulle ändra spelplanen. Regeringen gör tummen upp.

Kriminella ska kunna fråntas tillgångar om de inte kan styrka att egendomen köpts för lagliga pengar. Det föreslår en statlig utredning. Arkivbild.

Kriminella ska kunna fråntas tillgångar om de inte kan styrka att egendomen köpts för lagliga pengar. Det föreslår en statlig utredning. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse TT

Sverige2022-11-28 17:00

Säg att polisen i en trafikkontroll stoppar en känd kriminell person som åker omkring i en lyxbil. Han deklarerar noll kronor i inkomst men rör sig ändå med mycket pengar. Även om bilen misstänks ha köpts med pengar från brott får mannen med nuvarande regler inte fråntas fordonet utan polisen måste vinka honom vidare.

undefined
Vid en trafikkontroll nära Uppsala i maj 2020 stoppades en bil med två miljoner i kontanter. Pengarna, som kopplats till en knarkaffär, förverkades av staten.

Det här vill en statlig utredning ändra på. Om lagförslaget antas kan det gå till så här:

Mannen i lyxbilen stoppas av polisen. Flera omständigheter, bland annat att han nolltaxerar och figurerar i grov brottslighet, tyder på att bilen köpts med olagliga pengar.

Han riskerar nu att bli av med fordonet och en utredning kring bland annat mannens ekonomi inleds. Lagen medger att polisen gör husrannsakan och kroppsvisiterar honom. Eftersom mannen skänkt smycken till sina barn som är under 15 år har polisen rätt att kroppsvisitera även dem.

undefined
UNT 8 maj 2020. Polisen tog en klocka från en tungt kriminell Uppsalabo. Men det var en kopia av ett lyxur och värd betydligt mindre än rubriken anger.

Utredningen kommer fram till att tillgångarna inte kan ha köpts för lagliga pengar och en åklagare begär då att de ska förverkas, det vill säga övertas av staten. Frågan prövas i domstol som bedömer att allt finansierats med brottsvinster och därför förverkas bil, hus och smycken.

Redan i nuläget går det att ta tillgångar från kriminella, men då krävs det att personen bundits till ett visst brott. Men utredarna vill ta ytterligare ett steg.

undefined
Grundtanken är att brott inte ska löna sig. Så står det i utredningen som letts av Petter Asp, HD-domare och tidigare juridikprofessor i Uppsala.

– Vårt förslag bygger på tanken att frågan om förverkande inte alltid behöver kopplas till att någon fälls för brott, förklarar utredaren Petter Asp.

Den nya inriktningen går ut på att en person saknar rätt till egendom som härrör från brottsvinster om tillgångarna införskaffats med vinning från kriminalitet. Det räcker att åklagaren kan visa att godset finansierats med pengar från kriminalitet, men exakt vilken behöver inte preciseras.

En annan principiellt viktigt förändring om utredningen klubbas är att den som disponerar tillgångarna ska anses vara dess ägare, om det inte är klarlagt att de tillhör någon annan. Egendom kan då beslagtas även om personen hävdar att hen äger dem tillsammans med någon i hushållet.

undefined
Utredarna föreslår nya regler för förverkande av brottsvinster. Förslagen bereds nu av regeringskansliet.

Regeringen skriver i Tidöavtalet att utredningens lagförslag ska genomföras. Sådana här inskränkningar av rätten till egendom har accepterats av Europadomstolen för mänskliga rättigheter om det gäller insatser mot grov brottslighet. I Sverige har dock Justitieombudsmannen sagt nej till förslaget med motiveringen att det kan äventyra den personliga integriteten.

På Irland används sedan länge en modell liknande den som nu föreslås i Sverige. Kriminella på Irland som uppenbart lever över sina legala inkomster får en viss tid på sig att bevisa att deras tillhörigheter inköpts på lagligt vis. Kommer inte bevisningen fram tas egendomen i beslag. I likhet med det svenska förslaget krävs inget direkt samband med en fällande brottmålsdom.

undefined
Polisen använder ibland trafikkontroller för att söka efter kontanter och andra värdesaker som transporteras av kriminella.

Med stöd av de här bestämmelserna fråntogs kriminella på Irland värden för cirka 140 miljoner kronor under fjolåret. Det uppger Criminal Asset Bureau, CAB, den myndighet som handlägger ärendena. Enligt CAB har lagen fått grovt kriminella att flytta sin brottslighet till andra länder.

UNT har nyligen rapporterat om en annan lagändring som gör det lättare för Kronofogden att ta tillgångar för personer som inte betalar sina skulder. Lagändringen i den här artikeln gäller dock även personer som inte är registrerade för skulder. 

Lagförslag om förverkande

Utredarna föreslår att de nya reglerna om förverkande ska träda i kraft 1 juli 2023.

Regeringen vill gå vidare och utreda om omvänd bevisbörda ska användas vid förverkande mot personer i kriminella organisationer.

2021 yrkade landets åklagare på 1 567 förverkanden. Det är en ökning med 13 procent jämfört med 2020. Totalbeloppet vid förverkandeyrkandena uppgick till 1,7 miljarder under 2021, vilket är drygt tre gånger mer än under 2020. Ökningen förklaras med ett enda ärende som var 1,4 miljarder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!