Under sommaren har han paus från psykologistudierna vid universitetet i Lund. Nikolai, som inte vill lämna ut sitt efternamn, sommarjobbar i en fiskfabrik på Grönland och har just avslutat ett arbetspass när vi ses över Zoom.
– Här lever man i naturen direkt man tar ett steg utanför dörren, säger han och visar utsikten från sitt fönster.
Isblock flyter omkring i havet och snöklädda berg reser sig mot horisonten.
Nikolai ville testa Grönland eftersom han har släktingar som tidigare bott och jobbat där.
– Det är ett globalt ställe. Människor från hela världen kommer hit för att arbeta och det är väldigt vänligt och fritt. Alla sköter sitt och man är hela tiden i kontakt med naturen.
Närheten till naturen är viktig för Nikolai. Han beskriver sig också som en nyfiken person. Det är kanske inte så konstigt att han bestämde sig för att testa LSD i skogen den där gången för sex år sen.
– Jag var ganska deprimerad. Rökte cannabis och gick i familjeterapi på grund av det. Sen såg jag en film på sociala medier om LSD och blev nyfiken.
– Det låter inte så sunt förstås, att en deprimerad 17-åring ser en film på Youtube och sen går ut i skogen tillsammans med vänner för att ta en psykedelisk drog. Men jag hade förberett mig, jag visste att vad som helst kunde hända och för mig blev det bra.
Vid nästa terapitillfälle kände Nikolai att han kunde vara öppen på ett helt annat sätt och han förstod att det är han själv som har ansvar för sitt eget liv.
Nikolai poängterar att det inte är något man ska experimentera med på egen hand, det finns också de som får skrämmande och jobbiga upplevelser av psykedelika. Det är heller inte lagligt att bruka psykedelika i Sverige idag även om det pågår flera forskningsprojekt, både internationellt och i Sverige om hur substanserna skulle kunna användas i mentalvården.
Resultaten har hittills varit övervägande positiva och forskare UNT varit i kontakt med räknar med att psykedelika kommer att kunna användas lagligt i vården inom en tioårsperiod.
– Hur lång tid det tar är svårt att säga men det är viktigt att politiken och lagstiftningen hänger med och inte bromsar utvecklingen, säger Nikolai.
Det finns också kommersiella krafter som står beredda att profitera på psykedelisk terapi. Företag som försöker patentsätta allt från hur terapirummet är utformat till själva molekyluppsättningen. Även där behöver politiken kliva in och bromsa, menar Nikolai.
När UNT skickar frågan till socialdepartementet om det pågår någon utredning kring psykedelisk medicin/terapi blir svaret från sjukvårdsministerns pressassistent:
" Av de pågående utredningar som ligger på Socialdepartementet finns det inget som täcker frågan. Det finns heller inget om medicinskt användande av psykedelika eller liknande i regeringens nya läkemedelsstrategi".
Att Nikolai ställer upp på intervjun beror på att han vill ha en större, bredare och öppnare samhällsdiskussion om psykedelisk medicin och terapi. Han framhåller att det är viktigt att prata om både fördelarna och riskerna.
– För mig var upplevelsen läkande, ett sätt att komma närmare mig själv. Men jag har också lagt ner mycket arbete. I ett terapeutiskt sammanhang kan man få mycket skörd av psykedelika.