"Psykedelika kan minska vårdbehovet hos kroniskt sjuka"

Psykedelisk terapi är inte en godkänd behandlingsform mot svåra psykiska sjukdomar – ännu. Men flera forskningsstudier visar på positiva resultat. Kruxet är att implementera ett helt nytt tänkesätt i vården.

Inna Feldman och Ulf Bremberg ser stora möjligheter med psykedelisk terapi. "Det handlar om ett nytt sätt att tänka", säger Ulf Bremberg.

Inna Feldman och Ulf Bremberg ser stora möjligheter med psykedelisk terapi. "Det handlar om ett nytt sätt att tänka", säger Ulf Bremberg.

Foto: Ylva Liljeholm

Uppsala2024-08-14 18:15

Nyheten i korthet

  • Forskare undersöker psykedelisk terapi som en potentiell behandlingsmetod för patienter med obotliga sjukdomar som ALS, Parkinson, MS och KOL, inom ett internationellt projekt kallat PsyPal.
  • Psykedelisk terapi har visat sig vara effektiv mot depression och ångest, vilket ofta drabbar patienter med dessa sjukdomar. Projektets hypotes är att om patienten mår bättre kräver de mindre vård.
  • Utmaningen ligger i att visa att det är samhällsekonomiskt lönsamt att använda psykedelisk terapi. Psykisk ohälsa beräknas kosta världen 6000 miljarder år 2030.

Inna Feldman är docent i hälsoekonomi vid Uppsala universitet och deltar i ett internationellt projekt, PsyPal, där man undersöker om psykedelisk terapi kan hjälpa människor med obotliga sjukdomar som ALS, Parkinson, MS och KOL. 

– Ofta lider patienter med dessa sjukdomar av depression och ångest. Psykedelisk terapi har visat sig vara effektivt mot de tillstånden. Även anhöriga påverkas av att ha en sjuk närstående och därför har vi tagit med dem i studien, berättar Inna Feldman.

PsyPal är ett stort projekt med 19 partners i sju europeiska länder.

– Mitt bidrag till projektet handlar om samband mellan hälsa och ekonomi. Vår hypotes är att om patienten mår bättre behöver de mindre vård, och det i sin tur påverkar anhöriga, deras mående och behov av hälso- och sjukvård positivt, fortsätter Inna Feldman. 

Hennes forskning i PsyPal fokuserar på tre parametrar: Vilka hälsovinster en psykedelisk terapi kan ge de sjuka, vad behandlingen kostar och vilka vinster ett minskat vårdbehov kan ge för både patienter och anhöriga.

Att ha med det ekonomiska perspektivet i studien är helt nödvändigt menar Inna Feldman. Man måste kunna visa att det är samhällsekonomiskt lönsamt att använda psykedelisk terapi för att det ska kunna implementeras, införas, i vården.

undefined
Så här anspråkslösa kan svampar som innehåller psilocybin se ut.

UNT har skrivit om hur psykedelisk terapi fungerar. I PsyPal får patienten psilocybin vid två tillfällen. Psilocybin är det verksamma ämnet i det som ibland kallas "magiska svampar". Det görs tillsammans med två terapeuter i en trygg miljö. Patienten får terapi före och efter behandlingen. 

– Det är en dyr behandling eftersom det krävs många terapitimmar, säger Inna Feldman.

Det har forskats på psykedelisk terapi i ganska många år med övervägande goda resultat. Men vad är det som gör behandlingsformen så effektiv?

undefined
Ulf Bremberg visar siffror från en studie där patienter med PTSD fått behandling med MDMA, vilket gett mycket positiva resultat.

Ulf Bremberg, VD för Humankindlabs och gästforskare på Uppsala universitet är också involverad i PsyPal. 

– Något händer i hjärnan vid en terapi med psilocybin, säger han. 

– Traditionell anti-depressiv medicin dämpar symptomen för stunden men psylocybin och upplevelsen den ger patienten i kombination med terapi, är mer som en operation, något som kan hjälpa på sikt. 

Det är stor skillnad på att behandla patienter med traditionella anti-depressiva och ångestdämpande mediciner, SSRI, och psykedelika, menar Ulf Bremberg.

– Det enda en SSRI-behandling begär av dig är att du ska ta dina tabletter. Psykedelisk terapi däremot kräver en helt annan insats av patienten. Med hjälp av terapeuterna kan det innebära ett möte med inre trauman.  

undefined
Ett terapirum från Oregon, USA där ett licensierat psilocybincentrum öppnade för ett år sedan, helt lagligt. Centret tar emot patienter med depression, PTSD eller som behöver palliativ vård.

Antalet människor som söker vård för psykisk ohälsa ökar över hela världen och i dagsläget är mer än en miljard människor drabbade. Förutom det mänskliga lidandet kostar ohälsan samhället mångmiljardbelopp. WHO prognostiserar att psykisk ohälsa kommer att kosta världen 6000 miljarder år 2030. 

Både Ulf Bremberg och Inna Feldman är övertygade om att psykedelisk terapi har en framtid och står för ett nödvändigt paradigmskifte. Det gäller bara att hitta ett sätt att införa behandlingen i vården.

– Det handlar om ett nytt sätt att tänka, säger Ulf Bremberg.

– Även om behandlingen är dyr kan det vägas upp av att fler människor mår bättre och därmed kräver mindre vård. Psykisk ohälsa är den diagnos som kostar samhället mest, den överstiger alla andra diagnoser, avslutar Inna Feldman.

undefined
Även om psykedelisk terapi visar sig fungera väl gäller det att den också blir kostnadseffektiv. "Annars går det inte att implementera behandlingen", säger Inna Feldman som forskar inom området hälsoekonomi.
Undersöker bättre vård

Forskningsprojektet PsyPal med 19 deltagande partners har tilldelats 6,5 miljoner euro för att undersöka om psilocybin kan leda till en bättre palliativ vård för patienter med ALS, KOL, MS eller Parkinsons sjukdom. I fyra länder, dock inte Sverige, ska 100 patienter med någon av dessa sjukdomar behandlas med psykedelisk terapi. Syftet är att öka patienternas, och deras anhörigas, livskvalité och minska deras behov av sjukskrivning och vård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!