I augusti ändrades lagen så att fler utländska medborgare som dömts för brott ska utvisas. Lagändringen innebär bland annat att utvisning kan komma i fråga för den som dömts till fängelse i minst sex månader. Tidigare var gränsen ett år.
En statlig utredning har beräknat att antalet utvisningsdomar kommer att gå upp från cirka 700 till 900 personer per år. Det skulle innebära en ökning med nära 30 procent.
Men Göran Andersson vid gränspolisen i Region Mitt menar att flera av personerna ändå kan komma att bli kvar i Sverige.
– Jag tror att många av de här utvisningarna inte kommer att gå att verkställa. En orsak är att det finns ett flertal länder dit utvisningar inte kan genomföras, säger han.
I nuläget sker inga utvisningar till Afghanistan och i stort sett inga till Palestina och Iran. Till Syrien utvisas inga män i vapenför ålder, det vill säga personer som kan tvingas in i armén.
Andra länder som det inte går att verkställa utvisningar till är Eritrea och Etiopien medan det är stora svårigheter vad gäller bland annat Sudan och Somalia. Dessutom utvisas inte personer som riskerar tortyr, dödsstraff eller annan omänsklig behandling i hemlandet.
– Det finns fem–tio länder som det är svårt eller omöjligt att utvisa till. Det finns en viss överrepresentation av personer som dömts till utvisning för brott som kommer från de länderna, konstaterar Göran Andersson.