Ny lag – 30 procent fler brottslingar kan utvisas

Antalet brottsdömda som utvisas från Sverige väntas öka med drygt 200 personer per år. Orsaken är en lagändring från första augusti som gör det lättare att utvisa kriminella.

Den 23-årige mannen från Irak dömdes för rån men får stanna i Sverige. Om han begått brottet efter lagändringen från 1 augusti hade han löpt större risk att utvisas.

Den 23-årige mannen från Irak dömdes för rån men får stanna i Sverige. Om han begått brottet efter lagändringen från 1 augusti hade han löpt större risk att utvisas.

Foto: Polisen

Uppsala2022-09-25 17:00

En 57-årig man fick kontakt med en kvinna på en dejtingsajt och den 5 maj i år stämde de träff på ett hotell i Uppsala. Så fort kvinnan öppnat dörren till hotellrummet rusade tre maskerade män ut från toaletten. Enligt 57-åringen slog de honom allt vad de orkade, därefter blev han bunden och knivskuren i benet.

En av männen hoppade upp och knäade honom med full kraft i ryggen. "Det bara exploderade. Han trodde att hans sista stund var kommen", står det i domen. Han bad dem ringa efter ambulans vilket de inte gjorde. Istället tvingades han ta snabblån och fördes till Gränby centrum där han under hot tog ut 10 000 kronor från en bankomat. Därefter släpptes 57-åringen som tog sig till en bensinmack där han bröt ihop och grät.

En av gärningsmännen, en 23-årig man, dömdes till nära tre års fängelse. Mannen, som är medborgare i Irak, är tidigare straffad för två fall av misshandel och åklagaren begärde att han skulle utvisas.

Men tingsrätten sa nej. Eftersom han fått asyl i Sverige som ung, vid 16 års ålder, och varit bosatt här i flera år var han etablerad i landet och kravet på utvisning avslogs.

Mannen begick brottet i maj men då gällde andra utvisningsregler än idag. Sedan den 1 augusti har lagen skärpts och utländska medborgare som begår brott i Sverige löper numera större risk att bli utvisade.  

undefined
Maria Wetterstrand, rådman vid Uppsala tingsrätt, var med och beslöt att datingrånaren skulle få stanna i Sverige. Men säger att beslutet kunde blivit annat om brottet begåtts efter lagändringen.

Maria Wetterstrand, rådman vid Uppsala tingsrätt, var med och fattade beslutet att irakiern ska få stanna i Sverige. Enligt henne hade tingsrätten kunnat se annorlunda på utvisningsfrågan om irakiern gjort sig skyldig till samma lagöverträdelse idag.

– Om brotten begåtts efter första augusti, då de nya bestämmelserna trätt i kraft, hade det kunnat bli en annan bedömning i utvisningsfrågan. I och med lagändringen hade det generellt och hypotetiskt sett varit mer som talat för att mannen skulle utvisas, säger Maria Wetterstrand.

undefined
Numera kan utvisning kan komma ifråga för den som dömts till fängelse i sex månader eller mer. Tidigare var gränsen ett års fängelse.

De nya bestämmelserna från 1 augusti innebär en rad förändringar för utländska medborgare som begår brott i Sverige, bland annat de här. 

  • Utvisning kan komma ifråga för den som dömts till fängelse i sex månader eller mer. Tidigare var gränsen ett år.
  • Hittills har många dömda fått stanna i Sverige för att de skaffat jobb och lärt sig svenska. På den punkten höjs ribban och de som bott i Sverige under lång tid ska kunna utvisas i högre grad än tidigare.
  • Det absoluta förbudet mot att utvisa en person som kom till Sverige som ung tas bort.
  •  Brott som innebär angrepp på någons liv, hälsa, frihet eller frid ska i högre grad tala för utvisning.
undefined
Runt 700 brottsdömda utländska medborgare utvisas årligen från Sverige.

Enligt en statlig utredning väntas andelen utvisade öka med ca 30 procent på grund av lagändringen. Runt 700 brottsdömda utvisas årligen och det antalet tros alltså öka med drygt 200 individer.

– Vi är generellt för utvisning av fler personer som begått allvarliga brott i Sverige om det inte finns tungt vägande skäl som talar emot. Det kan till exempel handla om att personen har barn i Sverige och barnkonventionen är svensk lag, säger Brottsofferjourens ordförande Sven-Erik Alhem

undefined
Brottsofferjourens ordförande Sven-Erik Alhem ser positivt på utvisning av fler utländska medborgare som begår allvarliga brott. Han betonar dock att en rad faktorer måste vägas in i utvisningsbeslutet.

Han betonar att saken är komplicerad.

– De flesta jag pratar med är för en tuffare attityd och vill se fler utvisningar. Men börjar man diskutera frågan inser de flesta att den är mycket komplex. Man måste ta hänsyn till bland annat familjeförhållanden och om personen riskerar tortyr eller till och med att dödas i sitt hemland, framhåller Sven-Erik Alhem.

Utvisning av brottsdömda

Ungefär 30 procent av de som avtjänar fängelse i Sverige är utländska medborgare. De vanligaste brotten är narkotikabrott våldsbrott och tillgreppsbrott. Av dömda med utländskt medborgarskap har i snitt fyra av tio utvisningsbeslut i domen.

I och med lagändringen 1 augusti ska tiden bli längre som den utvisade förbjuds att återvända till Sverige. Det ska bli vanligare med återrese­förbud till Sverige på livstid. Dessutom ska dömda personer i högre utsträckning nekas uppehålls­tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!