Det anser universitetslektor Marie Grusell, vid Göteborgs universitet. Hon forskar om hur partierna använder sociala medier i valtider och tror att de kommer att nyttja dem betydligt mer i årets valrörelse, men det blir ingen revolution.
– Alla partier kommer att vara mer på sociala medier. Skillnaden mot tidigare val är att alla nu har lärt sig hur de fungerar så partierna kommer att vara ganska jämspelta och jobba mer aktivt och systematiskt mot väljarna, säger hon.
Hur kommer väljarna att märka det?
– Jag tror det här blir det första valet där valkampanjen aldrig kommer att sova utan vara i gång dygnet runt. När valarbetet ute på gator och torg är slut fortsätter det i de sociala medierna under kvällen och natten. Dessutom kommer det att gå snabbt. Tempot ökar ju hela tiden.
Hur kommer partierna att använda de olika sociala medierna?
– Jag tror partierna kommer att använda Facebook för att kommunicera med sina partisympatisörer. Twitter, som är snabbare, används mer mot medier och i opinionsarbetet. Instagram får troligen sitt genombrott i år genom en roll som digital anslagstavla där bilderna kommer att fungera som valaffischer. Men förändringen handlar mer om evolution än om revolution. Ser man till helheten så kommer mycket att vara sig likt.
Hur då?
– Partierna kommer fortfarande att använda alla de traditionella verktygen som valmöten, valstugor, flyers, affischering och dörrknackning. Och jag tror att det direkta mötet mellan politiker och väljare kommer att vara viktigt både i sociala medier, och öga mot öga på stan under hela den här valrörelsen.
Hur stor är risken för att en massa falska nyheter sprids?
– Självklart kommer vi att få se det. Men det är svårt att säga vilken betydelse det får. Jag tror att allmänheten har lärt sig och är lite på sin vakt mot falska nyheter i dag. Men den här formen av manipulation har faktiskt alltid förkommit, tidigare exempelvis i form av insändare i tidningar under falskt namn. Det har alltid funnits människor som vill desinformera. Skillnaden mot nu är det blivit mycket enklare att göra.
Kommer Donald Trumps twittrande att få efterföljare i valrörelsen i Sverige?
– Jag tror inte det kommer att påverka valrörelsen här och man kan hoppas att han är ett undantag. Han har valt twitter för att gå förbi traditionella medier och nå direkt ut till människor.
Kan inte det vara frestande?
– Man måste ha ganska mycket kraft och nyhetsvärde i sig själv för att kunna göra så - kanske vara president i USA - för att kunna upprätthålla intresset.